Télen törvényszerű az elhízás, tudtad?

Az elhízás télen törvényszerű
Az elhízás télen törvényszerű

A téli időszakban hajlamosabbak vagyunk elhagyni magunkat. Nem motivál minket a bikiniszezon, így gyakoribb az elhízás is. Mi az oka a plusz pár kilónak? 

Túl sokat alszunk

Kellemes, napsütötte napokon egyszerűbb kikelni az ágyból. Hétvégén inkább sokáig alszunk, és a délutáni sötétségben is gyakoribbá válik az ejtőzés.

Hideg van

Nem egyszerű aktívnak maradni, amikor a hideg miatt nem akarjuk elhagyni a házat. Nyáron persze kocogunk, teniszezünk, de a mínuszok beköszöntével kevésbé leszünk motiváltak.

Ránk tör a téli depresszió

Amikor reggel elmegyünk otthonról, még nem kelt fel a nap, amikor hazaindulunk, már sötét van. A fényhiány bizonyítottan hatást gyakorol a mindennapi hangulatunkra. A depressziószerű állapot nem motivál minket a mozgásra.

Végre itt a karácsonyi vacsora

Nem hunyhatunk szemet az ünnepi menü fölött sem. Kétségtelen, hogy december végén többet mutat a mérleg, mint szeretnénk.

Máshogy táplálkozunk

Télen kifejezetten vágyunk az olyan nehéz ételekre, mint a pörkölt vagy egy nagy adag tészta. Érthető a jelenség, hiszen az evés segíti a testhőmérséklet növekedését.

Hizlalnak a szezonális italok is

Ha azt hinnéd, az elhízás csak a bejgli eredménye, tévedsz. A tojáslikőr és a forró csokoládé hasonlóképp gyarapítják a testtömegedet.

A munkahelyünkre is betör az ünnepi hangulat

Mindenki az ünnepekre készülve sütöget, így a kollégáid mézeskaláccsal, muffinnal kínálnak minden áldott nap. A súlyod bánja a nagy ünnepi hangulatot.

Új kávéspecialitások jelennek meg

Amint beköszönt a hűvös, megjelennek a különféle sütőtök- és mézeskalács latték, melyek cukortartalma az egekbe ugrik.

Kutyát se sétáltatunk annyiszor

Szegény Buksit is érinti a lehűlés, többet kell otthon maradnia, hiszen a hidegben kétszer is meggondolod, elvidd-e sétálni. Ismét mozgásból faragsz le, így súlyod gyarapodik.

A téli elhízás az evolúció következménye

Az Exteri Egyetem kutatásai szerint biológiánkba van programozva, hogy télen többet akarunk enni. Evolúciós maradvány ez a szokás, hiszen anno télen nehezebben jutottak táplálékhoz az ősemberek, így amikor csak tudtak, jó sokat ettek.

Mindenütt ott a cukor

Halloween, Karácsony, Hanuka… A legtöbb ünnephez kötődik valamilyen különleges édesség, amelyek az elhízás közeli barátai.

Gyorsul az anyagcserénk

Elsőre talán ez pozitívan hangozhat, de hidd el, csak több nassolásra késztet.

Kevesebb a friss termék

A szabadtéri piacok és az út menti árusok száma egyre kevesebb. Mivel nehezebben érhetőek el a friss termékek, nem is fogyasztunk belőlük eleget.

Eltakarjuk a kilókat

Télen mindannyian bő felsők és hosszú pulóverek mögé bújunk. Jól esik a meleg, de sajnos segítenek elfedni a plusz kilókat, saját magunk elől is.

Kevés a szabadtéri találkozó

A nagy hidegben legtöbbször csak beülünk valahová vacsorázni egy kellemes kutyasétáltatás vagy kirándulás helyett. Nem elég, hogy nem mozgunk, de helyette evéssel töltjük az időt.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>