Miért fontos figyelni a sóbevitelre egy bizonyos kor felett (is)?

Étel sózása

Egy igazi alap fűszer, sőt sok egyéb fűszerkeverék alapja is egyben a só. Részese a mindennapjainknak, többek között az ételeinkben, akár saját kezűleg tesszük rá, bele, hozzá, akár már sós ízesítéssel vesszük, de emellett egy jó nagy fürdőnél vagy épp a szoba hangulatvilágításában is méltó társ lehet a napi rutinban. Azért azt meg kell említenünk itt is, hogy ezekben az esetekben csak a konyhasóról beszélünk. (A kémiai „só” kifejezéssel és a mögöttes regényhosszúságú leírásával össze lehet találkozni az interneten, de nagyon hamar elhalna az érdeklődés magja is ebben a blogban, így mentem a menthetőt ☺ ). Tehát a mi figyelmünk központjába a konyhasó (natrium-klorid) kerül most, ami meglepően érdekes dolgokat tartogat még így is számunkra. Fel lehetne sorolni a fajtáit, az előnyös és hátrányos tulajdonságait, az élettani hatásait, felhasználási módjait, pár érdekességet, de még akár azt is, hogy hol lehet levadászni ezeket a kincseket… és jobban belegondolva, pontosan ezt is szeretném tenni. Nézzük hát.

A só, a másik só, egyik só és egyéb sók

Lehet könnyebb dolgom lett volna, ha nem szeretném körül járni ezt a témát, de úgy érzem muszáj nem csak az étkezési felhasználásáról beszélni. (Nem kell aggódni, hatalmas szeletet kap ebből a tortából az étkezés is, ha valaki erre vár csak ☺) Először a mi kis pumpkin pie-unk kisebbik szeletét.

  • Ha távolról indulunk, akkor például érdekességképp megemlítem az úgynevezett kóser sót. Ennek inkább csak érdekesség jellege van, mert a nevéből adódóan is inkább a zsidó konyha ékköve, mivel a húsok elkészítését megelőzően ezzel a nagy szemű sóval szórják be.
  • A kősó egy finomítatlan fajta, melyben már több ásványi anyag található és a természet sokszínűségének köszönhetően különböző színekben található meg a naturális környezetben.
  • Konyhasó néven a boltban kapható gyönyörű, aprószemű, „kezelt” sót értjük, ami a legtöbb ember számára „A só” – remélem a blog végére kicsit meg tudom dönteni ezt a gondolatot, legalábbis én minden tőlem telhetőt megpróbálok
  • Egy igazi különlegesség a fekete só, melynek kissé füstös íze meg tudja bolondítani a fűszeres húsokat, pácoknak ad egy halvány háttérízt és kiegészíti a kellemes aromájú tengeri sókat is akár
  • Amennyiben viszont a legtermészetesebb és egészségesebb sófajtát szeretnénk megtalálni, szinte kétség sem férhet hozzá, hogy a tengeri sók vannak a top lista tetején. (Parajdi só például és róla még lesz nem is kevés szó)
  • A himalája sóról már mindenki hallott és felismeri a kellemes rózsaszínes színéről. Nagyban hasonló a parajdi sóhoz az ásványianyagtartalma és a lágy íze kellemesen érezhető bármely ételen, amit megbolondítunk vele

A teljesség igénye nélkül csak ezeket a fajtákat említem, mivel a lényeg a köztük lévő különbség, hatásai és talán valamiféle konklúzió, ami miatt érdemes végig futni ezen a blogon.

Üdv a konyhából

Kell egy kis gasztroélmény. A legkellemesebb képek és élmények között van, amikor egy tökéletesen a saját ízlésünkre szabott konyhában, maximálisan felszerelve, minden alapanyagból betárazva csak válogatni kell és kipróbálni új dolgokat.

Ha valaki már nem csak azzal kísérletezik, hogy milyen is lenne egy kicsit bonyolultabb ételt összedobni, hanem 1-1 étel árnyalatnyi különbségeit is szereti kutatni, akkor balról parajdi sót, jobbról himalája sót, alulról fekete sót varázsol elő és megnézi milyen is az a sima rántotta, ha nem csak főzünk, hanem alkotunk. (Kihagytam a konyhasót… de ki ám!)

Arról már volt szó, hogy mekkora különbség van só és só között. A tökéletes konyhába pedig nem teheti be a lábát a konyhasó. A gasztronómia sokszínűségét pontosan az árnyalatnyi különbségek és a hozzátevők szabad variálása adja. A gluténmentes, laktózmentes étrendek kiemelkedően fontosak az ezekkel kapcsolatos betegségekkel élőknek, az inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegségek, kóros elhízás, hormonbetegségek, mind kordában tarthatók (legalább valamilyen szinten) a megfelelő táplálékok bevitelével vagy épp kihagyásával.

A legnagyobb tévhit, hogy egy minden menetes étrend vagy finomság nem lehet olyan finom, mint a cukros, búzalisztes vagy asztali sóval készült testvére. A sütőtök szerelmeseinek egy isteni brownie vagy a már említett pumpin pie maga lehet a mennyország. A tisztított, csomósodásgátlóval ellátott hófehér konyhasó pontosan az ellentéte mindennek. A legjobb alternatíva a tengeri sók széles választéka.

A parajdi só például a maga 84 féle ásványi anyagával, nem vegytiszta küllemével és sokrétű felhasználhatóságával veri a mezőny nagy részét. Természetes és gyógyító hatása már csak hab a tortán.

50 alatt és felett

Van pár dolog, ami kortól függetlenül igaz. Ne vigyünk be például mérgező anyagokat a szervezetünkbe. Ezt biztos, hogy nem kell nagyon magyarázni.

Manapság már annyi helyen halljunk, hogy ez is káros, az is káros, de muszáj kicsit a magunk tudása és feje után is menni, ha ki akarjuk hámozni az igazságot ebből a sűrű információerdőből.

Néhány apróság (és nem is újdonság☺) :

  • Mértékletesség a kulcs. Semmi sem egészséges, ha túl sokat/keveset fogyasztunk
  • A bolti konyhasóban több a káros, mint az egészséges anyag
  • A jódozott só sem egészséges nagy mennyiségben, sőt nagyobb gondot is okozhat
  • A szervezetnek szükséges van sóra a megfelelő működésért
  • A vérünk szállítja az ionokat (sóból keletkezőket is), így testünk minden részére hatással van
  • A szervezetünk egy csoda, amit ha megfelelően támogatunk, a lehető legjobban működik
  • Ez a blog kicsit más, mint a többi ☺

Minden, mindenhol, mindenhova. Ahogy mondtam is, a sót lebontja a szervezetünk, amely alkotórészek felszívódnak és a vérünk eljuttatja mindenhova a testünkbe. Ezek az alkotórészek a legalapvetőbb sejtanyagcserében pont ugyanúgy szerepet vállalnak, mint az izzadásban.

A parajdi só pont azért jó választás, mert a nátrium és klóridionon kívül 84 féle ásványi agyagot tartalmaz. Ha ez mind a megfelelő helyre kerül a testünkben, akkor megütöttük a főnyereményt.

A vérnyomás egy különösen kényes kérdés a magyaroknál, különösképp az idősebb korosztályban. Mivel a vízháztartás megfelelő egyensúlyának fenntartásában is szerepe van a sóknak (felszívódás, ozmózisnyomás, izzadás, anyagcsere stb), így az idősebb korban jelentkező rosszullétek, gyengeség, veseproblémák kialakulásának kockázatát csökkenti.

Az izomgörcsök kortól függetlenül kellemetlen pillanatokat tudnak okozni bárkinek. A sportolók nagyon sokat tudnak mesélni erről a jelenségről. Akár az intenzív teljesítmény, akár az ionhiány, de még a magnézium, kalcium hiánya is okozhatja. A sóháztartás megfelelő utántöltése itt is kulcsfontosságú. A megfelelő folyadékbevitel természetesen kéz a kézben jár vele.

A veseproblémák szintén sűrűn fellépő esetek idősebb korban. A károsanyag nélküli sóbevitel itt is kulcsfontosságú. A természetes összetevőkből álló parajdi só fogyasztása esetén kisebb kockázattal jelentkezhet vesekő.

Rheumatoid arthritisben szenvedőknek is jó hír, hogy természetéből adódóan a parajdi só gyógyhatása kihat erre a betegségre is. Gyulladáscsökkentő hatása képes mérsékelni az ezzel járó fájdalmakat.

A pajzsmirigybetegségek szintén kortól függetlenül jelentkezhetnek, de a kockázata 50 felett megnő. Sok összetevője van a pajzsmiriggyel kapcsolatos kórképeknek, agyi, agyalapi miriggyel kapcsolatos, vérrel, ionháztartással, jódbevitellel, pajzsmirigy-elváltozással, funkciócsökkenéssel-, növekedéssel stb. tényezők is befolyásolhatják.

Ennek a mirigynek a megfelelő működéséhez jódra van szükség, hogy a jód-tartalmú hormonokat képes legyen előállítani. Ezek által a hormonok által pedig a test folyadék- és tápanyagháztartására nagy ráhatással bír. Idősebb korban az elhízás és érrendszeri problémák kiváltó oka lehet. A jódtartalmú sókat jódhiányos betegeknek ajánlott csak fogyasztani, a megfelelő mértékben.

A légúti jellegű betegségek szintén idősebb korban fordulnak elő jellemzően. Nem véletlenül javasolják a sóbarlangok és aeroszolos sóterápiákat légúti betegségek esetén. A parajdi só mikroszemcséi a légúti rendszerbe kerülve fejtik ki jótékony hatásukat. A felgyűlt nyákot megkötik, tisztítják az orrot, torkot, tüdőt.

A dohányzás például jellemző probléma Magyarországon, melynek tüdőre gyakorolt hatása, a köhögés, rohamos köhögés, tüdőkapacitás csökkenése komoly problémákhoz, akár tüdőrák kialakulásához is vezethet. A nikotin által hagyott lerakódás megkötésében, tisztulásában segíthetnek ezek a terápiák. Sajnos a dohányzásról nem segít leszokni, de a rombolás mértékét segít enyhíteni ☺.

A szívbetegségek egyik kiváltó oka a túlzásba vitt sófogyasztás. A magas sóbevitel megnöveli a vérnyomást. A tartósan fennálló hipertónia az egyik fő kockázati tényezője az érbetegségek közül az agyvérzésnek és a koszorúér-betegségeknek.

A bőrbetegségek és irritációk gyógyításában is kiemelkedő szerepet kap. Akár pikkelysömör vagy ekcémáról van szó, segít tisztítani a bőrt, fertőtleníteni és a tüneteket csökkenteni. Főként a kénes-jódos vagy gyógynövényes fürdősók vagy sószappanok. Sajnos kellemetlen érzés kicsit, de a hatása megkérdőjelezhetetlen. A bőr tónusát, egészséges küllemét visszaállítja és a pórusokat kitisztítja.

A sebfertőtlenítés, vérzéscsillapítás egy évszázadok óta ismert hatása. Erről sokat nem is kell írni, kellemetlen, feszítő, csípő érzés, de kimondottan hatásos a kemény emberek számára.

Az nyugtalan alvás szintén egy népbetegség sajnos itthon. A feszült életmód, a rohanó világ, a figyelem ezerfelé osztódása szinte mindenkit leterheltté tesz a nap vagy akár a hét végére. A levegő magasabb sókoncentrációja vagy levendulás illat, esetleg relaxfürdő segít kicsit hátra hagyni a napi hajtásból eredő feszültséget és nyugtalanságot a nyugodtabb alvás érdekében.

A sófogyasztás ugyanolyan, mint minden egyéb, a kevés se jó és a túl sok sem. A felnőttek napi sóbevitele 4-5 gramm között megfelelő. Viszont ne felejtsük el, hogy a legtöbb élelmiszer tartalmaz sót. Nem a tisztán bevitt mennyiségre vonatkozik, hanem a teljes napi mennyiségre.

A honnan a kérdés?

A válasz egyszerű. Ahol megtalálható akár a légúti kezeléshez, akár az étkezéshez, de még a fürdéshez használható parajdi só is.

A parajdisokincsek.hu-n érdemes szétnézni, mivel kedvező árak mellett változatos kínálattal igyekszik kedvezni a vásárlóknak. A felmerülő kérdésekre hamar választ kaphatnak, akár a webshopban, akár telefonon. A célja ennek a blognak és a parajdisokincsek-nek is azonos, megóvni a legfontosabb dolgot, az Önök és családjuk egészségét!