Miért félnek a nők a feminista jelzőtől?

A feminista szó negatív töltést kapott
A feminista szó negatív töltést kapott

Számtalan olyan beszélgetést hallok, amiben elhangzik a következő részlet: “Én nem vagyok feminista, de…” Ezt pedig követi egy tökéletesen jogos, nemi egyenlőségre törekvő megállapítás. 

Pedig a feminizmus nem más, mint a női jogok elismerése, a nemek közötti egyenlőségre való törekvés. Hiába nincs ebben semmi rossz, és értenek vele egyet rengetegen, a feminista jelző mégis egyfajta sértésként terjedt el a köztudatban.

Egyszerűen csak egyenlő jogokat jelent

Egy amerikai felmérés szerint a lakosságnak csak 20 százaléka ismerte el, hogy feminista, 63 százalékuk pedig nem tartotta magát se feministának, se feminizmus ellenesnek. De amikor a kérdés úgy hangzott, hogy „hisz-e ön a férfiak és nők társadalmi, politikai és gazdasági egyenlőségében?”, az amerikaiak 83 százaléka egyetértett.

A férfiaknak és a nőknek ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket kell biztosítani; ennyit jelent a feminizmus. Ennek ellenére még mindig sokan ódzkodnak a feminista jelzőtől. Ezt a kifejezés körüli negatív konnotáció okozza, azaz a feminista szóhoz olyan fogalmakat kapcsolunk, amik rossz színben tüntetik fel azt. És ki akarná magát direkt besározni? Éppen ezért sokkal egyszerűbb úgy támogatni a nemek közötti egyenlőséget, hogy közben nem ragasztasz magadra kétes megítélésű címkéket.

A szélsőségessel nehezen azonosulunk

A legtöbb nő egyszerűen szeretne elhatárolódni attól, amit az extrém és szélsőséges feminista mozgalmak reprezentálnak. Azt gondolják, hogy elbújhatnak a feminizmust érintő problémák elől azáltal, hogy nem vallják magukat feministának.  Pedig ezáltal csak még nagyobb megosztottságot teremtenek. Egyszerűbbnek érzik csendben maradni, mivel a csend semlegességet, a semlegesség pedig biztonságot jelent.

És mit jelent a „femináci”?

A feminista öntudatot visszatartó egyik legnagyobb probléma a “femináci” kifejezés elterjedése. Ezt azok használják, akik a feministákat “mérges, férfigyűlölő leszbikusok”-nak tartják. Mindez persze más jelentéssel ruházza fel a feminizmus valódi célját. Ennek köszönhetően (vagy éppen ennek ellenére) sikeresen elérte, hogy senki ne akarjon azonosulni vele.

Nem arra való, hogy megossza az embereket

De egyébként is! Miért nevezzem magam feministának? Ha nem gyűlölöm a férfiakat és egyenlő félnek tartom őket, miért kéne külön hangoztatnom, hogy feminista vagyok? A válasz egyszerű. Azért, mert a feminizmus nem arra való, hogy megosztottságot kreáljon. Hanem, hogy támogassa az azonos lehetőségek elérését. A választás szabadságát, hogy mindenki eldönthesse, hogyan szeretne élni.

És ha te is hiszel ebben, igenis feminista vagy. És nagyon is büszke lehetsz rá.

Öt masszív tévhit a feminizmussal kapcsolatban

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>