A málna egész évben elkísér minket, hiszen nem csak frissen, de fagyasztva is rengetegféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle levest, fagylaltot, smoothiet, de süteményekhez, palacsintához is tökéletes. A legjobb benne, hogy még egészséges is! A málna ugyanis tele van ásványi anyagokkal, amik pozitívan hatnak a szervezetre. Mutatjuk, hogyan!
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
Egy pohár málna a napi C-vitamin bevitelünk felét fedezi. Ennek köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, valamint hozzájárul bőrünk egészségéhez, kollagén termeléséhez. Mangán és K-vitamin tartalma a csontok védelmében segít, ezen felül pedig E- és B-vitamint, magnéziumot, vasat és káliumot is tartalmaz.
Cukorban viszont szegény
A málna igencsak becsapós gyümölcs. Hiába az édes íz, egy pohár málna csak öt gramm cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen: egy közepes méretű almában húsz gramm cukor található. Ennek köszönhetően a málna remek megoldás, ha lelkiismeret-furdalás nélkül szeretnénk nassolgatni.
Lassítja az öregedést
A málna nem csak ásványi anyagokban, de antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Így rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az elhízottság kialakulásának kockázatát. A málna ugyanakkor a gyulladások ellen is hatásos, így a korai öregedés ellen is küzdhetünk a segítségével.
Magas a rosttartalma
Egy pohár málna nyolc gramm élelmi rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott minimum egyharmadának felel meg. Ezáltal segít a telítettség érzés elérésében, csökkenti a vércukor szintet és az emésztésnek is jót tesz. A málnában lévő rostok a jótékony bélbaktériumok elszaporodását is ösztönzi, ami erősebb immunitást és jobb közérzetet eredményez.
Véd a cukorbetegség ellen
Egy amerikai kutatás során három célcsoportot vizsgáltak. Mindegyik csoport egyforma kalória és hasonló ásványi anyag tartalmú reggelit kapott, egy különbséggel. Az egyik csoport reggelijében nem volt málna, a második egy pohárral, a harmadik két pohárral ehetett a gyümölcsből.
A kísérlet eredménye kimutatta, hogy azok körében, akik hajlamosak a cukorbetegségre, a málna segített kordában tartani a vércukorszintet, és kevesebb inzulin termelésére volt ehhez szükség. Tehát minél több málna szerepelt az étlapon, a vércukorszint annál jobban viselkedett.
A málna fejleszti az agyat és a memóriát
A málna segít küzdeni az oxidatív stressz ellen, ami az Alzheimer- és a Parkinson-kór egyik kiváltó okaként is ismert jelenség. A málnában található flavonoidok ugyanis javítják a koordinációt, a memóriát, sőt a hangulatot is. Ezen felül a málna alapos takarítást végez az agyunkban, ugyanis segít eltávolítani azokat a káros fehérjéket, melyek az agy működési zavarait okozhatják.
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>