Miért buknak meg az újévi fogadalmak?

Az újévi fogadalmak bukása előre kódolt
Az újévi fogadalmak bukása előre kódolt

Az új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy új életet kezdjünk. Sokan előszeretettel tűznek ki új célokat, gyártanak újévi fogadalmakat. Vajon hová lesz a kezdeti lelkesedés, és miért bukik el az eskük java a későbbiekben? 

Minden második ember ír listát

Az újévi fogadalmak kudarcainak mélyére néztek a kutatók, és érdekes felfedezéseket tettek. Az év első két hete általában forgatókönyvszerűen alakul. Tartjuk magunkat az újdonsült szabályokhoz, februárra azonban szépen visszacsúszunk a régi kerékvágásba. Mire újra decembert mutat a naptár, legtöbben pontosan ott állunk, ahol az előző esztendőben. Gyenge akaratúak lennénk? Vagy egyszerűen csak lusták?

A kutatások szerint újévi fogadalmak gyártásával társadalmunk ötven százaléka bíbelődik. A legnépszerűbb célkitűzések közé tartoznak a dohányzásról való leszokás, a fogyás és az adósságok csökkentése is.

Mi áll a bukás hátterében?

A Carleton Egyetem professzora szerint a sikertelenség oka, hogy a legtöbb ember nem áll készen leszokni rossz szokásairól. Márpedig e képesség nélkül könnyen kudarcba fulladhatnak próbálkozásaink. Egy másik szakértői vélemény szerint az új év közeledtével közel sem reális elvárásokkal állítjuk szembe magunkat.

Az önbizalmunk kerülhet veszélybe

Építő jellegűnek ítélhetjük meg az újévi listaíró szokást, hiszen motiválhat minket céljaink elérésében. Az újévi fogadalmak azonban hathatnak nagyon negatívan is az önbizalmunkra. Kudarcnak éljük meg, ha nem érjük el a céljainkat, még akkor is, ha azok valójában megvalósíthatatlanok, és közel sem reálisak.

Az új évi fogadalmak betartása magatartásbeli, hozzáállásbeli változtatásokat igényel. Ezekhez pedig gyökereiben kell módosítanunk a gondolkodásunkat, mely korántsem olyan egyszerű.

Mégis hasznosak

Véleményem szerint az újévi fogadalmak bukásaik ellenére is hasznosak, hiszen új ambíciókat adnak az életünkhöz. Ha a tízből csak egyet is sikerül betartanunk, már megérte. Ne rakjuk túl magasra az elvárásainkat magunkkal szemben, de higgyünk abban, hogy az új év egyben új esélyeket is hozhat!

Tanácsaink az újévi fogadalmak készítéséhez

  • Fókuszálj inkább kevesebb elemre, nem kell, hogy hosszú listát készíts!
  • Reális, elérhető és konkrét célokat tűzz ki magad elé! Nem elég felírni: „Lefogyok”. Írd meg pontosan, hány kilótól szeretnél megszabadulni!
  • Nem kell új év ahhoz, hogy változtass. Folyamatosan tűzz ki magadnak új célokat, akár év közben is!
  • Keress valakit, aki felügyeli, hogy be is tartsd fogalmaidat, támogassátok egymást!
  • Ne felejtsd el megünnepelni már a kis előrelépéseket is!

(M.F.)

A cikk forrása itt >>