Miért alszanak téli álmot az állatok?

A téli álom a túlélésben segít.
A téli álom a túlélésben segít.

A hideg téli hónapokban semmi sem csalogatóbb, mint egy forró tea a meleg ágyunkban. Azonban az állatoknak egy otthonos barlang télvíz idején nem a kényelmet, hanem a túlélést szolgálja. 

Hibernálják magukat

Egyes fajok képesek arra, hogy egy egész évszakon keresztül hibernálják magukat, amennyiben elég táplálék áll rendelkezésükre – ezt téli álomnak hívjuk. A téli álom teljesen eltérő egy hosszabb alvástól. Az állatok olyan számottevő változásokon esnek át, mint a légzés és szívverés lelassulása, valamint a testhőmérséklet csökkenése. Fajtól függően napok, vagy akár hónapok is eltelhetnek, mielőtt az egyed felkel táplálkozni, vagy könnyíteni magán.

Csak az emlősök alszanak valódi téli álmot

A téli álom általában időjárással kapcsolatos változásokhoz köthető, amelyek csökkentik az állatok számára elérhető táplálék mennyiségét. Igaz, hogy egyes hal, madár és hüllőfajok képesek a téli álomhoz hasonló állapotot elérni, azonban valódi téli álomra az emlősök képesek. A melegvérű emlősöknek elengedhetetlen a folyamatos táplálkozás a túlélés érdekében. Amennyiben az időjárás megnehezíti a szükséges mennyiségű táplálék összegyűjtését, téli álomra hajthatják a fejüket.

A barna zsír felhalmozódik

A zsír egy speciális fajtája az úgynevezett „barna zsír”, ami a téli álmot alvó állatokban halmozódik fel. A barna zsírt az állatok nagyon lassan dolgozzák fel, ugyanis anyagcseréjük ilyenkor a normálisnak csak két százalékával üzemel.

A téli álom az állatoknak tehát sokkal inkább szükség, mint akarat kérdése. A téli időszakban, amikor nem lennének képesek táplálékhoz jutni, ez az egyetlen módjuk a túlélésre.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>