Mi van velem? A sejtmemória válaszol!

A kineziológia a teljes embert gyógyítja (Kép forrása: naturterapia.hu)
A kineziológia a teljes embert gyógyítja (Kép forrása: naturterapia.hu)

A kineziológia néhány évtizedes múltra tekint vissza Magyarországon. Ez a holisztikus szemléletű módszer az alternatív terápiák új ágához tartozik. Esetleg te is jártál már kineziológusnál?

A kineziológia a test mozgásainak, izomműködésének tanulmányozását jelenti. Ezen belül az alkalmazott kineziológia ma az alternatív gyógyászat egyik ága, célja a test energetikai rendszerének kiegyensúlyozása, illetve a stressz- és szorongásoldás.

A blokkok megtalálása és feloldása a cél

A mozgás végigkíséri életünket, fogantatásunk pillanatától kezdve mozgásban vagyunk, és életünk utolsó pillanatáig mozgásban maradunk. Minél inkább aktiváljuk testünk mozgásreflexét, annál jobban szolgálja szervezetünket, s tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat. Amikor az energiamozgás megreked, az annak a jele, hogy az életünkben is elakadások keletkeztek, és a mozgásunkat az utunkba kerülő akadályok, blokkok, stresszek korlátozzák. Ezek közül sokat képesek vagyunk megoldani saját magunk, de van, amikor ezek a negatív blokkok útját állják a változásnak. Sőt, akár meg is betegíthetnek minket. Lényegében ezen blokkok megtalálásában és feloldásában segít a kineziológia gyakorlata.

A kineziológia eredete

A kineziológia eredetileg a mozgás tudományát jelenti: a görög kinezis (mozgás) és a logos (tan) szavak összetételéből született. A modern holisztikus szemléletű módszer kidolgozása az 1960-as években, dr. George Goodheart nevéhez fűződik. A foglalkozása szerint csontkovácsként dolgozó Goodheart felismerte, hogy a páciensei a kezelések után ugyanazzal a problémával jelentkeztek. Ez inspirálta arra, hogy a panaszt kiváltó okot kezdte el keresni. Feltárta azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered. Ehhez az izomtesztelés módszerét dolgozta ki, amely biztos és egyértelmű válaszokat adott a gyógyítónak. Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét.

Az izomtesztelés alapja az agy és az izmok közötti kölcsönhatás, és az izomerő változása az, amelyből a kineziológus választ kap az általa feltett kérdésre. Ugyanis az izmaink tónusa megváltozik bármely kellemetlen érzés, emlék hatására. Tudatalatti szinten valamennyi tapasztalat ott van a test és agy memóriájában, így az izmok is emlékeznek rá. Negatív élmény – de akár csak a negatív élmény felidézésének – hatására az izmok megfeszülnek és felkészülnek a legősibb, úgynevezett „harcolj, vagy menekülj” reakcióra.

Feloldja a negatív érzelmeket

A kineziológiai kezeléskor ennek az ősi reakciónak a hatását figyeli a kineziológus. A tesztelés során az izomjelzés változás jelzi azt, ha egy kimondott szó, esemény, életkor stresszt okoz a kliensnél. A tesztelés során a kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a tesztelt személy kinyújtott alkarjára. A kar vagy „erős tartás” vagy „elgyengülés” választ ad a feltett kérdésekre, az érzelmi vagy fizikai stressz tesztelésre. Izomteszteléssel direkt kérdéseket intézhetünk a kliens belső tudásához, testi emlékezetéhez, ezáltal találhatók meg azok az érzelmi állapotok, élethelyzetek, melyek a páciens élete során traumák, stressz hatására blokkolódtak.

A problémák akár a fogantatásig visszamenve elraktározódnak, és az évek során egymásra épülnek. Az oldás során a kineziológus megkeresi a múltban azokat az elraktározódott eseményeket, melyek a jelen problémáit okozzák. Különböző korrekciós technikák segítségével (szemmozgások, akupresszúrás pontok tartása, színek használata, légző-és vizualizációs technikák, mozgásos gyakorlatok) és természetesen a kliens aktív közreműködésével oldja fel a hozzájuk tartozó negatív érzelmi stresszt. Minden negatív érzelemnek megvan a pozitív párja, így a jelenben újra átélt emlékek egy oldási technikával átalakíthatók pozitívvá, és lebonthatók azok az energiai gátak és tudati minták, melyek akadályozzák az életet.

Mire jó a kineziológia?

A kineziológia alapvető célja a test öngyógyító mechanizmusainak beindítása. Hatékony a szorongás  és a stressz oldására, lelki problémák (tanulási nehézségek, önbizalomhiány, kapcsolódási problémák) kezelésére, lelki blokkok, függőségek és fóbiák oldására, pánikbetegség, allergia kezelésére. A kineziológiai kezelés lehetőségei ott érnek véget, amikor az öngyógyító mechanizmus beindítására már nincs remény, illetve visszafordíthatatlan anatómiai károsodások keletkeztek a szervezetben.

Egy probléma megoldására, a páciens saját feldolgozási mechanizmusát figyelembe véve általában 1-5 alkalom szükséges. Az eredmény megerősítésére a kliensnek otthon is végeznie kell néhány gyakorlatot, melyet az oldás végén a kineziológus tesztel újra.

Szőke Orsolya kineziológus
Szőke Orsolya kineziológus

Az izomteszt az egyik leghatékonyabb módszer

A módszer hatékonyságáról és személyes tapasztalatairól Szőke Orsolya kineziológus beszélt nekem. „Gyerekkoromban sok olyan történést éltem meg (asztmás voltam, szüleim elváltak), aminek következtében nem találtam az egyensúlyomat. Azt éreztem, hogy mindezek ellenére a lelkem nem beteg, csak keresi a megoldást. Fontossá vált, hogy rendbe tegyem magamat, főként lelki téren. Több módszert is kipróbáltam, de a kineziológiánál éreztem azt, hogy hatásosan működik. Sokat segített több probléma megoldásánál.

A családunkban mindenki orvos, mindenki gyógyít, ugyan én nem lettem orvos, de kapcsolódni szerettem volna a gyógyításhoz. Ezért többféle módszert is tanultam: reikit, agykontrollt, pszichológiát, de egyiket sem éreztem teljesen a magaménak. A kineziológiánál éreztem azt, hogy ez egy teljesebb és hatékonyabb módszer. Az izomteszttel olyan tudatalatti működéseket lehetséges felderíteni, amit más módszerekkel sokkal hosszabb ideig tart megtalálni.

A kineziológiának más a hatásmechanizmusa, mint a pszichológiának. Egyszerre tudnak hatni a testre és a lélekre azok a speciális korrekciók és gyakorlatok, amik beindítják az öngyógyító folyamatokat. Ezek a korrekciós gyakorlatok és oldások, effektíve meg tudnak szüntetni fizikai tüneteket.”

A gyógyulás időtartama változó

Hét évvel ezelőtt kezdtem el tanulni a kineziológiát és öt éve praktizálok. Egy jó kineziológus maga is folyamatosan fejlődik és formálja a dolgokat, egyénre szabja a kezeléseket. Fontosnak tartom a terápiáim során a rugalmasságot és az összhangot a kliens és a segítő között. Egy-egy másfél órás kezelés nagyon hatékony tud lenni egy adott probléma feloldásában, de mindig az ember maga és a lelki blokk súlyossága dönti el, hogy mennyi időbe telik a gyógyulás folyamata, hány alkalomra van szükség a teljes gyógyuláshoz.

Általában két kezelés között 3-4 hét telik el.  Egy lelki blokk feloldása amúgy sem korfüggő, ugyanolyan hatékony idősebbeknek is, mint fiataloknak vagy gyerekeknek.  Mivel a kineziológia a gyökérproblémát keresi meg, hiába hordoz magában valaki 40 éve egy problémát, a kezelés ugyanolyan hatékony lehet, mint a gyerekek esetében. A kineziológiának az az erőssége, hogy általa meg lehet gyorsítani a test öngyógyító folyamatait mind lelki blokkok, mind testi betegségek esetén.”

Direkt módon hathatok a kliensek életére

„Rüdiger Dahlke: Betegség, mint szimbólum című könyvét én fordítottam, amely egy olyan összefoglaló mű, ami fontos támpontot szokott adni a kezelések során a fizikai tüneteket illetően. Az oldásokon túl fontosak a korrekciós gyakorlatok és egy pozitív cél megfogalmazása, mivel ilyenkor sokkal hamarabb beindulnak a gyógyulási folyamatok. Nagyon fontosak számomra a konkrét eredmények, amelyek megmutatják, hogy jól végeztem a munkámat.

Például egy kisfiúnak meghalt az apukája és a gyászfeldolgozás ideje alatt elkezdett remegni a keze, ami sok mindenben akadályozta. Két-három kezelés alatt sikerült ezt a kézremegést megszüntetni. Természetesen a gyászfeldolgozás folytatódott a kisfiúnál, de már egészséges mértékben. Egy másik esetben egy 17 éve szklerózis multiplexben szenvedő férfinak az édesapjával voltak régi problémái, amelyek bűntudattal párosultak. A romló fizikai állapota miatt fordult hozzám. Több kezelés után oldódtak ezek a gátak, és nagyon sokat javult a férfi lelki és fizikai állapota, és végül elkerülte, hogy tolószékbe kerüljön. Örömmel figyelem, ahogyan beindulnak az öngyógyító folyamatok, és direkt módon hathatok a kliensek életére és jóllétére.”

Manga-Zoltán Zsófia

Vendégszerzőnk írása a családállításról itt olvasható >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>