Mi okozza leggyakrabban a rossz leheletet?

Rossz lehelet

A szájszag nemcsak kellemetlen, de egyben egy fontos jelzés is szervezetünk állapotát illetően. Sok minden állhat a hátterében, de a legtöbbször a szájüregben található a probléma kiváltó oka.

Ha nem szívesen állnak szóba velünk, ha lakonikusan fogalmaznak és elfordulnak tőlünk beszélgetőpartnereink, ha gyakran kínálnak rágóval, vagy gyorsan kinyitják az ablakot a helyiségben, ahová belépünk, gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben a leheletünkkel. Ez a tünet akár még válóok is lehet, de mindenképpen körülményessé teszi a társas érintkezéseket. Sokan nem is tudnak róla, hogy ebben szenvednek, azoknál pedig, akik tisztában vannak vele, önbizalomhiány jelentkezhet.

Az esetek többségében a szájüregben kell keresni az okokat. A jó hír az, hogy ha itt meg is találjuk azokat, akkor viszonylag egyszerű a megoldás.

Nem megfelelő szájápolási szokások

Legtöbbször erre vezethető vissza ez a tünet. Ha nem mossuk és ápoljuk rendszeresen fogainkat, akkor szabad utat adunk a baktériumok szaporodásának. Azok pedig köszönik szépen, egyre nagyobb számban telepednek meg a fogak felszínén és a fogak között. Paradicsomi körülményeket teremt számukra a lepedék, ahol olyan biokémiai folyamatok zajlanak le, amelyek kellemetlen szagú gázok felszabadulásával járnak. Ha rendszeresen és helyes technikával kezdjük el használni fogtisztító eszközeinket, tehát a fogkefét, a szájvizet, a fogselymet vagy a fogköztisztító kefét, akkor az esetek többségében hamar megszüntethető a jelenség.

Az a fránya fogkő

A rendszeres tisztítás hiányában az ételmaradékokból, elhalt mikroorganizmusokból, nyálból és egyéb forrásból származó anyagdarabkákból a fogak felszínén összeálló lepedék fokozatosan meszesedni kezd. Ennek a viszonylag gyorsan lezajló folyamatnak a végeredménye a fogkő, amitől csak szakember segítségével lehet megszabadulni. Ebben a mineralizálódott anyagban szintén szívesen megtelepednek a kórokozók, ami mindjárt magyarázatot is ad a rossz leheletre. Ha nem távolítjuk el idejekorán fogköveinket, akkor ínyünk vagy fogágyunk begyulladhat, később csontszöveteink pusztulásnak indulhatnak, fogaink kilazulhatnak és ki is hullhatnak.

Szuvasodás

Ha a baktériumok túljutottak a fogzománcon, a fogak belső részében folytatják romboló tevékenységüket. A rossz szájszagot ez esetben az eközben lebomló, pusztuló fogszövetekre és a baktériumok anyagcseréje során keletkező gázokra lehet visszavezetni.

Fogágybetegségek és ínygyulladás

Ha a fogmosás után is makacsul megmarad a rossz leheletünk, érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e gyulladásban valahol az ínyszövetünk, illetve nincs-e valamilyen fogágybetegségünk. Ezek hátterében is az elszaporodó baktériumok, illetve a lepedék- és fogkőképződés áll. Ezen a ponton mindenképpen tanácsos fogorvoshoz fordulni, mert fogaink ebben a fázisban már komoly veszélyben lehetnek.

Szájszárazság

Amellett, hogy nem iszunk eleget, ez a jelenség több mindenre is visszavezethető. Okozhatja valamilyen betegség, egy gyógyszer mellékhatása vagy a táplálkozási szokások. A nyál a táplálék feldolgozása és az emésztés előkészítése mellett azért is fontos, mert segít semlegesíteni a baktériumok által kibocsátott savakat, vagyis megakadályozza a fogszuvasodást. Ha nyálmirigyek nem dolgoznak hatékonyan, az kedvez a baktériumok szaporodásának, és közvetetten rossz leheletet okoz.