Tarts otthon aktív szenet, gyógyít és szépít!

Aktív szén legyen mindig a háztartásban
Aktív szén legyen mindig a háztartásban

Az aktív szén jótékony hatásait már az ősi kultúrákban is ismerték. Az indiaiak és a kínaiak előszeretettel használták a gyógyítás legkülönbözőbb területein. Úgy tartották, az aktív szén képes hatástalanítani a mérgeket, még mielőtt azok kárt tennének a szervezetben. Manapság már kevésbé kell félni a mérgezéstől, ennek ellenére nem árt, ha mindig tartasz belőle otthon is. 

Mi is az az aktív szén?

Az aktív szén akkor keletkezik, ha bambuszt, fát vagy kókuszdió héjat oxigén nélkül szenesítünk. Ezután következik az aktiválás, ami egy többlépcsős folyamat. Ilyenkor tovább melegítik a szenet, miközben különféle gázokkal elegyítik. Ettől a szén hihetetlenül porózus lesz. Megnő a molekulák felszíne, amitől képesek bármilyen anyagot könnyen megkötni. Az igazi aktív szén színtelen, szagtalan és nem mérgező.

Íme, néhány ötlet, hogyan használhatod fel az aktív szén előnyeit!

Méreg ellenszer

Az aktív szén elismerten az egyik leghatásosabb ellenszer mérgezések esetén. Képes a nem kívánatos anyagok akár 50-60 százalékát is megkötni. Leghatásosabban a gyomorban dolgozik, de a véráramba került mérgekkel is megbirkózik. Ennek ellenére, ha mérgezés történik, ne hagyatkozzunk az otthoni kezelésre! Mindenképpen irány a kórház!

Szájhigiénia

Az aktív szén segít eltávolítani a szájban található baktériumokat, sőt, fogfehérítésre is alkalmas. Csak mártsd bele nedves fogkeféd a porba, és gyengéden dörzsöld át vele a fogaid. Maximum heti kétszer végezheted el a műveleted, különben könnyen lekoptatod a fogzománcot!

Szépségápolás

Egyre több arcápolási termék tartalmaz aktív szenet, ami nem véletlen. Eltávolítja a koszt, a baktériumokat, és a vegyszereket. Keverj te is fél teáskanállal az arctisztítódba, hogy bőröd csodálatosan tiszta és puha legyen!

Ugyanezen az elven hajápolásra is remekül alkalmazható. Fél teáskanál aktív szén a samponba keverve, igazi csodát tesz!

Légfrissítő

Az aktív szén porózus felülete biztosítja a szagok, mérgek és allergén anyagok megkötését a levegőből. Lógass fel egy kis szenes zsákot, hogy otthonodban mindig tiszta lehessen a levegő! Egy zsákocska évekig jó szolgálatot tesz, ha havonta egyszer kiteszed egy kicsit a napra újratöltődni.

Csípésekre

Különböző rovarcsípések esetén is igazán hasznos lehet az aktív szén. Fertőtlenít, miközben megnyugtatja a sebet és elmulasztja a viszketést.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>