Mi jelent az, hogy autoimmun betegség?

Az autoimmun betegség tünetei változatosak
Az autoimmun betegség tünetei változatosak

Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszerünk tévedésből a saját szervezetünk ellen fordul. Az immunrendszer feladata, hogy megvédjen minket a káros behatolóktól, úgymint a vírusok és baktériumok. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos okokból nem tudja megkülönböztetni a saját, egészséges sejteket a kártevőktől, ezért azokat is megtámadja. Ennek a folyamatnak a következménye az autoimmun betegség, ami típusától függően hatással lehet egy-egy szervre, de akár az egész testünkre is. 

Mi váltja ki?

Egyenlőre még az orvosok is csak találgatni tudnak. Az viszont biztos, hogy a nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat. Valamint megfigyelték, hogy gyakran öröklődik a hajlam, főleg a szklerózis multiplex és a lupusz esetében.

Napjainkban egyre több az autoimmun betegség, aminek kiváltó oka a modern életmódban is keresendő. A környezetünkben fellelhető vegyszerek és a táplálékunk nagy részét kitevő zsírok és cukrok gyulladásokat okozhatnak, amire szervezetünk nem kívánt módon reagál.

Mik a tünetei?

A legtöbb autoimmun betegség a korai szakaszban hasonló tüneteket produkál. Úgymint: fáradtság, ernyedt izmok, duzzanatok és kipirosodás, hőemelkedés, koncentrációzavar, kezek és lábak zsibbadása, hajhullás és bőrkiütés.

Egy-egy autoimmun betegség azonban sajátos tüneteket eredményez. Az egyes típusú cukorbetegség például szomjúságot, súlyveszteséget és kimerültséget okoz. Az IBD (gyulladásos bélbetegség) pedig gyomorfájdalommal, puffadással és hasmenéssel jár. Gyakran előfordul, hogy a tünetek nem állnak fenn folyamatosan, hanem periódusos időközönként bukkannak fel.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Sajnos még nincsenek olyan tesztek, amikkel egyértelműen meg lehet állapítani, milyen autoimmun betegség okoz károsodást a beteg szervezetében. A diagnózishoz több vizsgálat együttes eredményére van szükség. Amennyiben a tünetek autoimmun betegségre utalnak, először az antinukleáris antitest (ANA) tesztet végzik el. Ha az eredmény pozitív, valószínű, hogy autoimmun betegség okozza, azonban hogy kideríthessék, melyik, további vizsgálatok szükségesek. Megállapítják, pontosan milyen antitestek képződnek és milyen gyulladásokat okoznak.

Hogyan kezelhető?

Egy autoimmun betegség kezelésében elsősorban gyógyszerekre támaszkodnak. Ezek segítségével szüntetik meg a gyulladásokat és próbálják meg visszafogni az immunrendszer túlzott válaszreakcióit. Emellett a tünetek megszüntetésére is gyógyszereket alkalmaznak, így elmúlik az ízületi fájdalom, a duzzadás és a kóros fáradtság is. A sikeres kezeléshez azonban elengedhetetlen a helyes diéta betartása és a rendszeres testmozgás.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>