Mi az összefüggés a fizikai és a mentális betegségek között?

A mentális betegségek testi tüneteket okozhatnak
A mentális betegségek testi tüneteket okozhatnak

Azok az emberek, akik egyszerre szenvednek depressziótól és fizikai megbetegedésektől, úgy érzik, ők a legszerencsétlenebbek a világon. Pedig kutatások kimutatták, hogy ez egyáltalán nem a szerencse dolga. A mentális betegségek és a testi panaszok valójában nagyon is hatással vannak egymásra. 

Azt gondolhatnánk, hogy ez nem csoda, hiszen aki például depressziós, az lelki állapotából adódóan kevesebbet foglalkozik az egészségével, könnyebben megbetegszik. Azok pedig, akiket testi fájdalmak gyötörnek, az érzelmeikkel is megélik azokat.

A pikkelysömör és a depresszió gyakran együtt jár

Ennél azonban jóval bonyolultabb a helyzet. Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány próbál választ találni a kérdésre, hogy mi is az összefüggés a mentális betegségek és a fizikai panaszok között.

A kutatás alapja egy bőrbetegségre, a pikkelysömörre fókuszál. A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amely a bőr kipirosodását, pikkelyszerű hámlását okozza. Mivel a tünetek igen feltűnőek, a betegek gyakran érzik magukat kellemetlenül, a társadalomból kitaszítottan, ami depresszió kialakulásához vezethet.

Az ízületi gyulladás is visszavezethető lelki okokra

A felmérések szerint azok a páciensek, akik egyszerre küzdenek pikkelysömörrel és depresszióval, 37 százalékkal hajlamosabbak a psoriatic arthritisre (az ízületek körüli gyulladásokra), mint azok, akiket nem érintenek mentális betegségek.

A tünetek rosszabbodását persze rengeteg egyéb tényező befolyásolhatja, úgymint a mozgáshiány, a nem megfelelő étrend és a túlsúly. A kutatók azonban számos kontrollcsoport felállításával, és a többi kapcsolat kizárásával ugyanarra az eredményre jutottak. Mégpedig arra, hogy a depresszió egyértelműen növeli a psoriatic arthritis kialakulásának esélyét.

A gyulladás mentális betegség okozója lehet

Ez nem is olyan meglepő eredmény, tekintettel arra, hogy a fordítottját már régóta vizsgálják és bizonyítják be kutatások. Vagyis azt, hogy a szervezetben keletkező gyulladások – csakúgy, mint a psoriatic arthritis – mentális betegségek megjelenéséhez vezethetnek.

Ennek legfőbb kiváltó oka a kortizol nevű stresszhormon megemelkedett szintje. A kortizol felelős a depresszió és a gyulladások, különféle betegségek kialakulásáért. Szívelégtelenségek, sőt a cukorbetegség előfordulásában is szerepet játszik.

A jó hír azonban az, hogy bár a mentális betegségek és a testi panaszok gerjesztik egymás kialakulását, ugyanez igaz a gyógyításukra is. A depresszió kezelésével a fizikai fájdalmak is megszűnhetnek, ahogyan egy komoly betegségből való kilábalás közérzetünkön is rengeteget javíthat.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>