Mi az érzelmi evés és mit tehetsz ellene?

Így tehetsz az érzelmi evés ellen

Nem hiába szól rengeteg mém és vicc az otthon töltött napok száma, valamint a felszaladt kilók számának párhuzamáról. Az érzelmi evés problémája most talán égetőbb, mint bármikor, ezért sokkal jobban kell ügyelned rá.

Mi az érzelmi evés?

Sokan vagyunk hajlamosak akkor is enni, amikor igazából nem vagyunk éhesek, inkább csak palástolni akarunk vele valamit. Ez lényegében egy pótcselekvés, aminek a hátterében állhat stressz, szomorúság, unalom, szorongás. Te is tapasztalod, hogy akkor is a hűtőhöz indulsz, ha nem is vagy éhes? Megeszed még a maradék tábla csokit akkor is, ha már nem is kívánod? Ha elfog bármilyen negatív érzés, rögtön néhány finom falattal próbálod orvosolni a problémát?

Az érzelmi evés önmagában nem lenne akkora probléma, ha csak időnként fordulna elő. Köztudott például, hogy az étcsokoládé boldogsághormont szabadít fel, ezért ha szomorúságodban megeszel 1-2 kockát, jól is teszed! De ha a bezártság miatti stresszt vagy unalmat próbálod evéssel enyhíteni, annak bizony már következményei lehetnek.

Hogyan kerüld el?

  • A hirtelen éhségérzet csalóka lehet, gondold át logikusan, hogy éhes vagy-e. Ha másfél órával ezelőtt ebédeltél, feltehetően nem.
  • Előfordul, hogy összekevered az éhséget a szomjúsággal. Igyál meg egy nagy pohár vizet és várj egy kicsit.
  • Másrészről, ha tisztában vagy vele, hogy inkább csak nassolnál, mintsem éhes vagy, akkor is tehetsz ellene. Csinálj egy bögre finom teát! Édeskés íze csillapítja a nassolási vágyad és még el is telít.
  • Írj össze magadnak egy „heti étrendet” napi 4-5 étkezéssel és tartsd magad hozzá. Ezzel a bevásárlólistát is könnyebben összeállíthatod.
  • Ne tarts otthon nassolnivalót! Ez a legegyszerűbb megoldás, hiszen ha nincs otthon, nem tudod megenni.

Mit egyél, ha végérvényesen rád tör a nassolhatnék?

Van az úgy, hogy kínzó vágy tör ránk egy kis édességre. Hacsak nem vagy szigorú diétán, nincs is akadálya, hogy egyszer-egyszer bekapj néhány finom falatot – persze csak mértékkel és meggondoltan. Lesarkítva: a zacskó gumicukor helyett válassz inkább natúr joghurtot gyümölccsel. Mindennek van egészséges alternatívája, csak meg kell találnod.

A legfinomabb zöldségchips sütőben: egészséges nasi estére