Mi az a fotografikus memória, és létezik-e egyáltalán?

A fotografikus memória elvileg úgy működik, mintha egy fényképet hívnánk elő
A fotografikus memória elvileg úgy működik, mintha egy fényképet hívnánk elő

Fotografikus memória, halljuk a kifejezést filmekben, sorozatokban. Na de mit is jelent ez pontosan? És miért nem találkoztunk még soha senkivel élőben, aki fotografikus memória birtokosa? Létezik egyáltalán ez az adottság? Vagy csak a fantázia szüleménye? Most lerántjuk a leplet a fotografikus memória körül lappangó titokról!

Mi az a fotografikus memória?

A fotografikus memória egy adottság, mely szerint tulajdonosa képes vizuális információt visszahozni emlékezetéből, minden részletre kiterjedően. Mintha lefényképezne egy adott képet vagy szöveget, amit aztán emlékezetében felidéz és újraolvas, méghozzá hiba nélkül. Nos, a fotografikus memória ilyen értelemben nem létezik.

Amennyiben valaki azt állítja, fotografikus memória birtokosa, az könnyen tesztelhető. Megkérik, hogy olvasson el egy szöveget, majd mondja el visszafelé. Amennyiben az emlékezete tényleg úgy működik, mint egy fényképezőgép, csak fel kell olvasnia a szöveget. Erre azonban még senki nem volt képes.

Hogyan működik a memória?

A fotografikus memória már csak az emlékezet természete miatt sem igazán lehetséges. Ugyanis memóriánk fénykép helyett inkább puzzle-ként működik. Ahhoz, hogy felidézzünk egy múltbéli eseményt, kisebb egységeket illesztünk össze. Megvannak a fő elemek, de elfelejtjük a fal színét, a háttérben lógó képet és a pontos szavakat, amiket használtunk. A kis részletek elfelejtése segít egy általános emlék létrehozásában. Tehát ahelyett, hogy a fotografikus memória működne, egy halványabb, de lényegre törőbb emléket kapunk.

Mitől függ, hogy mennyire emlékszünk?

Természetesen a visszaemlékezési képesség mértéke személyenként változik. Az, hogy egy esemény vagy információ mennyire ragad meg bennünk, leginkább attól függ, mennyire figyeltünk oda a kérdéses pillanatban. Valamint az is számít, hogy tudtunk-e már valamit az adott témáról, amihez az említett információt kapcsolhatjuk.

Az emlékezés teteje és alja

Bár a fotografikus memória ilyen formában nem létezik, sokan bírnak kivételes emlékezőtehetséggel. Többen közülük kidolgozott módszert használnak tudásuk bővítésére. Persze olyanok is akadnak, akik erőlködés nélkül képesek önéletrajzi elemek masszív mennyiségét visszahívni.

Tudósok próbálják jobban feltérképezni ismereteinket a memóriáról azáltal, hogy ezeket a személyeket vizsgálják, és igyekeznek megérteni agyuk működését. Ugyanakkor azokról sem feledkeznek meg, akik memóriazavarral küszködnek. Az emlékezetre ható betegségek és sérülések szintén fontos kutatási területnek számítanak napjainkban.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Memóriazavar tüneteit észleled magadon? Rossz alvási szokások okozhatják.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>