Mi az a candida diéta és mi mindenre jó?

A candida diéta komoly odafigyelést kíván
A candida diéta komoly odafigyelést kíván

A megfelelő táplálkozás nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Nem is gondolnánk, de akár célzottan, egy-egy betegség kezelésére is gyógyír lehet a testreszabott étrend. A candida diéta az elszaporodott candida élesztőgombák visszaszorításában segít szervezetünknek. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan működik a candida diéta és hogyan lehet betartani!

Mit is jelent a candida?

A candida egy, a szájunkban, beleinkben és bőrünkön megtalálható élesztőgomba faj. Szervezetünkben természetesen van jelen, ám ha túlszaporodik, hatalmas károkat okozhat. Arcüreg és orr-melléküreg gyulladást, krónikus fáradtságot, bőrfertőzéseket és emésztési problémákat, vastagbélgyulladást válthat ki.

A candida gomba megnövekedett számát okozhatja fogamzásgátló, stressz, de leggyakrabban az antibiotikumok felelősek érte. A candida diéta azonban segít visszaszorítani a gombák elterjedését és a betegségek kockázatát.

A candida diéta alapjai

A candida diéta három építőkövön nyugszik. Probiotikumok, gombaölők és természetesen a diéta. A probiotikumok segítik a jóindulatú baktériumok kiegyensúlyozott jelenlétét a belekben, míg a gombaölők gondoskodnak az élesztőgomba szaporulat megállításáról.

A candida diéta tisztító periódussal kezdődik, mely nagyjából egy hétig tart. Ez alatt az időszak alatt felkészítjük a szervezetet étkezési szokásaink megváltoztatására. Ezekben a napokban alacsony cukortartalmú gyümölcsök, nem keményítő alapú zöldségek, egészséges olajok, gyógynövények és organikus tojás lehet benne az étrendben.

Ezek után belekezdhetünk az igazi candida diéta betartásába. Táplálkozásra ajánlottak az első periódusban is felsorolt ételek, gluténmentes gabonákkal, egészséges zsírokkal és sovány fehérjékkel kiegészítve. Ugyanakkor kerülendő a magas cukortartalmú gyümölcsök, a finomított lisztek, tejtermékek, a sertés és a vagdalthús, valamint a tonhal fogyasztása.

A tiltásokat vegyük komolyan!

Tulajdonképpen minden élelmiszer, ami előre feldolgozott és hozzáadott cukrot tartalmaz, a candida diéta tiltólistáján szerepel. A cukrok és az egyszerű szénhidrátok ugyanis kiváló tápanyagforrások az élesztőgombáknak, ezáltal segítve szaporodásukat.

Na, de akkor mi a gond a sertéssel és a többi tiltólistás elemmel? Nos, a sertéshús retrovírusokat és parazitákat tartalmazhat, amik túlélhetik a sütést, és károkat okoznak az emésztő rendszerünkben. Amennyiben viszont túlsütjük (lásd: bacon szalonna), rákkeltő, karcinogén vegyületek keletkeznek benne.

Annak az oka, hogy a candida diéta nem tartalmaz tonhalat, a következő: a tonhal hosszú életű, tehát sok időt tölt a szennyezett óceánokban. Ez alatt az idő alatt pedig fémek és egyéb káros anyagok halmozódnak fel benne, amik nem ajánlottak emberi fogyasztásra.

A tejtermékek ezzel szemben általánosan magas cukortartalmuk miatt kerülendők a candida diéta betartásához.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A kellemetlen szájszag komolyabb betegséget is jelezhet

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>