Mi állhat a vacogás hátterében? Ezek lehetnek a folytonos fázás okai

A fázás okai sokfélék lehetnek
A fázás okai sokfélék lehetnek

Egyesek imádják a meleget és ódzkodnak a hidegtől. Feltekerhetik a fűtést akár negyven fokra, amíg nem a brazil tengerparton heverésznek, nem lesznek elégedettek. Azonban a fázás okai mögött egészségügyi problémák is állhatnak.

Amennyiben azt veszed észre, hogy túl gyakran vacogsz, miközben a környezetedben mindenki optimálisan érzi magát, érdemes a fázás okai után nézni. A fertőzésen kívül számos betegségnek jellemző tünete a vacogás, íme, néhány példa!

Vérszegénység

Hideg a kezed és a lábad? A takaró alatt is vacogsz? A fázás okai ebben az esetben a vashiány okozta vérszegénységben keresendők. A vérszegénység a leggyakoribb válasz, ha a fázás okai után kutatsz. Ilyenkor nem áll elegendő vörösvérsejt a rendelkezésedre, nem lesz, ami meleg vérrel járja körül az egész tested. Ez pedig folytonos fázást, fáradtságot és sápadtságot eredményez.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése hatással van a hipotalamuszra, ahol is a hőmérséklet érzékelésének központja található. Tehát ha fáradtságtól, száraz bőrtől, depressziótól és memória kiesésektől is szenvedsz, a fázás okai könnyen visszavezethetők pajzsmirigy alulműködésre.

Rák

A diagnosztizálatlan rák is felkerülhet a fázás okai mögött rejlő betegségek listájára. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolnunk. A rendszeres egészségügyi ellenőrzés és például a mammográfia elengedhetetlen a megelőzéshez és a korai stádium felfedezéséhez.

Cukorbetegség

A fázás okai a nem megfelelő vérkeringésben keresendők, amit a cukorbetegség is okozhat. Ha mindemellett viszketést, az étvágy elvesztését és émelygést is érzünk, mindenképpen keressük fel orvosunkat!

Szorongás

Meglepő, de a szorongás olyan testi tüneteket is produkálhat, mint a vacogás. Főleg a pánik pillanatában – amikor különösen idegesek vagyunk -, az izmaink megfeszülnek, elzárva a vér útját szerveinkhez. A fázás okai tehát pszichés állapotunk kivetülései is lehetnek.

Raynaud-jelenség

A Raynaud-jelenség tulajdonképpen a szervezetünk hidegre adott túlzott reakciója. Az erek összeszorulnak, az ujjak kifehérednek, majd elkékülnek, mivel nem jutnak elegendő vérhez. Végül, ahogy múlik a jelenség, kipirosodnak a végtagjaink és visszaáll a rend. Rosszabb esetben maradandó károsodást okozhat, ezért ha tapasztaljuk a tüneteket, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat.

Lupus

A lupus egy autoimmun betegség, ami szintén rejtőzhet a fázás okai mögött. Főleg, ha a vacogás fájó ízületekkel, indokolatlan lázzal, hajhullással és légzéskor jelentkező mellkasi fájdalommal együtt jár.

Dehidratáltság

A fázás okai egész egyszerű helyzetekből is adódhatnak. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, a dehidratáltság is eredményezhet vacogást. Innen is láthatjuk, mennyire fontos szervezetünknek a megfelelő folyadékbevitel. Nem iszunk eleget, így szervezetünk nem képes az egész testünket megfelelően ellátni friss vérrel, amitől fázni kezdünk.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Miben más az immunrendszer erősítése 50 felett?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>