Lehetsz 50 fölött is mentálisan egészséges, ezekre figyelj oda!

A mentális egészség könnyen megőrizhető, ha odafigyelünk
A mentális egészség könnyen megőrizhető, ha odafigyelünk

50 fölött egyre több betegség érint minket, legyen szó testi vagy lelki panaszokról. Éppen ezért ugyanolyan fontos a mentális egészség 50 fölött, mint csontjaink vagy szívünk védelme. Arról nem beszélve, hogy a mentális egészség hiánya könnyen ütközhet ki testi panaszokban is. 

Mindez persze fordítva is igaz, nem véletlenül szól a mondás: ép testben ép lélek. Ezért az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a pihentető alvás a napi rutin része kell, hogy legyen. A mentális egészség megőrzése érdekében a listánkon szereplő tételeket is bátran beépítheted a mindennapjaidba!

Meditáció

A meditáció a buddhizmusból eredő módszer, amit ma már az orvostudomány is elfogad. Bizonyítottan alkalmas az elme betegségeinek kezelésére, a mentális egészség fenntartására. A koncentrált meditáció segít megszüntetni a szorongást és csökkenteni a stresszt. Kutatások pedig kimutatták, hogy alkalmazása akár a skizofrénia kezelésében is pozitív hatást érhet el. Úgyhogy zenre fel!

Omega-3 zsírsav

Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, amit szervezetünk nem termel magától, ezért a táplálékkal kell bevinnünk. Ennek érdekében ajánlott a tonhal, a lazac és az olajos magvak rendszeres fogyasztása. Az omega-3 zsírsav kulcsszerepet játszik az agy megfelelő működésében. Megfelelő mennyiségű bevitelével tehát megelőzhetjük az elme betegségeinek kialakulását, megőrizhetjük a mentális egészségünket. Csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. Sőt, a depresszió, a skizofrénia és a bipoláris személyiségzavar tüneteit is. Mindehhez pedig nem is kell más, csak egy kis tonhal vacsorára!

Orbáncfű

Az orbáncfűből készült kivonatok, kapszulák és olajak mind a depresszió ellen hivatottak harcolni. Használatukkal kapcsolatban azonban kérd ki szakember véleményét! Bár bizonyítottan enyhíti a depresszió tüneteit, ne próbáld meg vele egyedül kúrálni magad! A mentális egészség helyreállítása ugyanúgy szakértelmet kíván, mint a testi tünetek gyógyítása.

Akupunktúra

Az akupunktúra egy hagyományos kínai gyógykezelés, melynek során vékony tűkkel stimulálják a test speciális pontjait. A módszer sikeresnek bizonyult a szorongásos betegségek és a depresszió enyhítésében. Stresszoldó hatása miatt pedig további mentális és fizikai betegségek megelőzésében segédkezik. A kezeléstől nem kell megijedni, a tűszúrások ellenére teljesen fájdalommentes!

Egy régebbi cikkünkben is foglalkoztunk már a mentális egészség fontosságával:

Hat szokás, amely segít megőrizni a mentális erődet

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>