Mennyi az ideális napi vízfogyasztás és hogyan érd el?

Napi vízfogyasztás - Mennyit igyál?

Mind tudjuk, hogy a megfelelő folyadékbevitel az egészséges életmód egyik fő pillére. De mit jelent a megfelelő, na meg a folyadékbevitel? A rövid válasz az, hogy sok tiszta vizet. A hosszabb válaszért pedig olvasd el cikkünket, amiben mindent elmondunk a napi vízfogyasztás kapcsán, amit tudnod kell.

Miért fontos a szervezet számára a víz?

Alapvetően testünk kb. 60 százalékát víz képezi, legnagyobb részben tehát magunk is vízből állunk. A szervezet mindennemű működéséhez is szükség van a vízre: a tápanyagellátáshoz, az anyagcsere folyamatokhoz, a méregtelenítéshez. Emellett pedig nagy szerepet játszik a bőr hidratáltságának fenntartásában, a jó közérzet alakításában.

Ebből pedig egyenesen következik az is, hogy a hiánya, vagyis a dehidratáltság komoly problémákhoz vezethet. Rövid távon is megtapasztalhatod már, például a fáradtság vagy a fejfájás gyakran a test jelzése, hogy kevés folyadékot vettél magadhoz. (Ezért is mondják, hogy ha hirtelen hasogató fejfájást tapasztalsz, előbb igyál meg egy nagy pohár vizet és várj egy kicsit, ne nyúlj rögtön gyógyszerhez.)

Mennyi az egészséges napi vízfogyasztás?

Általában a 2-3 litert szoktuk hallani, ez azonban elég tág és általános meghatározás. Sokkal pontosabb, ha azt mondjuk, hogy 20 testsúlykilogrammonként 1 liter az ideális mennyiség. Tehát még egy átlagos 60 kg-os nőnek is a köztudatban terjedő intervallum felső értékét kellene meginnia. A nyári kánikulában vagy nagy fizikai megterhelés esetén pedig ennél is többet.

Fontos, hogy napi vízfogyasztásról beszélünk, nem pedig folyadékfogyasztásról! Nem számít bele tehát a bolti gyümölcslé, a kávé vagy az alkohol. Sőt, az utóbbi kettő vízelvonó hatású is, tehát egy csésze kávé után még több vizet kell innod.

Hogyan tudod növelni a folyadékbeviteled?

Két alapvető probléma probléma szokott fennállni: a nem megfelelő és a kevés folyadékbevitel. Ahogy fentebb írtuk már, cukros üdítőkkel nem tudod helyettesíteni a vizet. Ha tehát eddig nem így tettél, ideje rászoknod, hogy tiszta vizet igyál napközben. Az sem baj, ha elsőre unalmasnak hangzik, könnyedén fel tudod dobni:

Ízesített víz ötletek házilag, hogy a hidratálás élvezetes is legyen!

A másik fontos elem, hogy ne csak akkor igyál, amikor szomjas vagy, ugyanis ez már a tested jelzése, hogy vízre van szüksége. Magadtól is igyál tehát rendszeresen. Ha nehezedre esik figyelni erre, próbáld ki a következő praktikákat:

  • Szerezz be egy nagyméretű kulacsot és hordd magaddal mindenhová. Számold, hányszor töltöd újra naponta, hogy biztosan kijöjjön a kellő napi vízfogyasztás.
  • Ha inkább pohárpárti vagy, vásárolj egy fél literes – literes poharat, így nem kell olyan gyakran újratöltened. Lehet, hogy igazából csak azért nem iszol, mert lusta vagy állandóan kijárni a konyhába vízért.
  • Állíts be magadnak ébresztőt, ami óránként rád szól, hogy igyál néhány kortyot.
  • Keress egy alkalmazást, ami a jelzés mellett még számon is tartja, hogy mennyi (és milyen) folyadékot iszol.
  • Tegyél az ágyad mellé egy nagy pohár vizet, hogyha éjjel felkelsz, rögtön tudj inni egy-két kortyot. Reggel pedig kezdd azzal a napod, hogy megiszod az egészet.

Ne ijedj meg, nem kell mostantól örökké figyelned a napi vízfogyasztásodra. Ahogy megszokod az új rendszert, igényelni is fogod, hogy mind több vizet igyál.

Gyors fogyás hasról néhány egyszerű trükk segítségével

A cikkhez felhasznált forrás: Szigeti-Kovács Eszter: Egészséges életmód 21 nap alatt

Kiemelt kép forrása:Water photo created by freepik – www.freepik.com