Mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban?

A korkülönbség fontos egy hosszú távú kapcsolatban
A korkülönbség fontos egy hosszú távú kapcsolatban

Igyekeztünk mostanában több olyan cikket megjelentetni, amelyekben a párkapcsolatról szóló kutatások eredményeit mutattuk be. Miért vagyunk hűtlenek? Létezik szerelem első látásra? Most pedig egy újabb rejtély nyomába eredünk, és arra keressük a választ, hogy vajon hány év az ideális korkülönbség.

Kinek a pap, kinek a papné

Sokan úgy vélik, párkapcsolata válogatja az ideális korkülönbséget. Van, akiknek az jön be, ha korosztályukból választhatnak párt, míg van, akinek az, ha partnerük sokkal fiatalabb, így ők is fittebbek maradhatnak. Az apakomplexussal rendelkező nőkből is rengeteg van, egyre kevésbé furcsa, ha valaki egy nála sokkal idősebb férfi karjaiban köt ki és lel biztonságra.

A varázslatos szám

Az Emory Egyetem mégis górcső alá vette a kérdést, és rábukkantak a legtökéletesebbnek vélt korkülönbségre. Azoknak a házasságoknak, amelyekben csupán 1 év a korkülönbség a felek között, mindössze 3 százaléka végződik válással. Megéri összehasonlítani ezt az adatot a 10 és 20 éves korkülönbségű párkapcsolatok arányaival. Előbbiek 39 százalékban, utóbbiak 95 százalékban végződnek a bíróságon. A kutatásban 3000 pár vett részt és egyértelműen kijelenthető, hogy minél nagyobb a korkülönbség, annál kevésbé sikeres egy házasság.

Mi állhat a háttérben?

A kis korkülönbség mellett szóló legerősebb érv a közös életszakaszban keresendő. A párok együtt járják a korosztályukra jellemző lépcsőfokokat. Huszonévesen közösen küzdenek meg a kapunyitási pánikkal, harmincasokként egyszerre találják meg az útjukat, egymást segítik a középkorúak válságában, majd együtt érik el a nyugdíjkorhatárt. Azonos időpontban érkeznek el a mérföldkövekhez, és közösen tapasztalják meg az élet adta nehézségeket, gyűrik le az akadályokat.

A kivétel erősíti a szabályt

ad

Persze az 1 éves korkülönbség sem kőbe vésett receptje a jó házasságnak. A sztárok világából is hozhatók ellenpéldák, amelyek a nagyobb korkülönbség mellett szólnak. Ott van például George Clooney és felesége, Amal Clooney, akik között 17 év van. A média mostanában sokat foglalkozott Sarah Paulson és Holland Taylor kapcsolatával is, akik között 32 év a korkülönbség, mégis nagyon boldogok.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Hűtlen voltam! Elmondjam?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>