A déli országokból beérkező banán az egyik legközkedveltebb gyümölcs a magyar háztartásokban. Könnyű viszont megunni azt, amit napi szinten fogyasztunk. A sütés egy olyan banánfeldolgozási mód, mely segíthet feldobni kedvenc ízünket. Íme, három különleges sült banán recept, melytől új fényben láthatjuk az egészséges sárga gyümölcsöt.
Rumos bundás banán
Hozzávalók
- 10 dkg liszt
- 4 banán
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 teáskanál cukor
- 1 dl víz
- 1 lime
- 1 evőkanál rum
- olaj
- csipet só
Elkészítés
Hámozd meg és negyedeld fel a banánokat. Facsard ki a lime-ot, és keverd össze a cukorral és a rummal. Tedd bele a banánokat, fedd le a tetejét, és fél órát hagyd állni, hogy az ízek jól beleivódjanak a banánba. Keverd össze a sót és a lisztet, majd öntsd fel 1 dl vízzel. Verd fel, hogy sima tésztát kapj. Keverd bele a szezámmagokat is, majd tedd félre. A banánszeleteket mártogasd bele a lisztes masszába, majd forró olajban süsd meg. Az olajat hagyd lecsepegni, majd melegen tálald.
Fahéjas sült banán
Hozzávalók
- 2 banán
- fél teáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál méz
Elkészítés
Hámozd meg a banánokat és vágd őket 2-3 cm vastag szeletekre. Kezdd el felmelegíteni a kókuszzsírt egy serpenyőben, majd ha megolvadt, add hozzá a mézet, aztán a fahéjat. Keverd simára az egészet, majd öntsd a serpenyőbe a banánkarikákat! Süsd őket közepes lángon körülbelül négy percig, míg a banánok alja aranybarna színnel karamellizálódni nem kezd. Ekkor fordítsd meg és süsd őket újabb négy percig a fahéjas keverékben. Melegen tálald!
Sült banán mandulás karamellöntetben
Hozzávalók
- 2 darab banán
- 15 g vaj
- 50 g barna cukor
- 2 cl rum
- 1 kanál mandula (szeletelt)
- 4 cl kókusztej
Elkészítés
Olvaszd fel a barna cukrot egy serpenyőben közepes hőfokon, és kezdd el karamellizálni, de vigyázz, nehogy odaégesd! Amikor teljesen megolvasztottad a cukrot, és elkezd sötétedni, tedd bele a vajat, amely fellazítja a sűrű karamellt, majd keverd simára. Ezután beleteheted a félbevágott banánt, de vigyázz, nehogy összerántsa a cukrot. Forgasd bele őket a karamellbe. Szórj rá nyers, szeletelt mandulát, ezzel is forgasd át a banánokat!
Ezután a flambírozás következik, ezzel viszont vigyázni kell. Mérd ki egy pohárba vagy kancsóba a rumot, és abból öntsd a serpenyőbe, ne az üvegből! Ha előkészültél, öntsd rá a rumot, és gyújtsd be öngyújtóval, ha magától nem gyullad be. A flambírozásnak, ha tálaláskor végzik, a látványossága az egyik szerepe, azonban van egy fontosabb feladata is. Az alkohol elégetése által keletkezett aromaanyagok az ételnek különleges ízt adnak.
Végezetül öntsd le az egészet kevés kókusztejjel, keverd el a cukorsziruppal, hogy az még sűrű öntet állagú legyen. Mindenképpen forrón és frissen kell tálalni. Tálalhatjuk extra gyümölcsökkel vagy hideg vaníliafagylalttal is.
(M.F.)
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>