Melyik típusú porszívó lesz éppen ideális az otthona takarításához?

Melyik a legjobb porszívó?

Abban, hogy az otthonunkban kulturált körülmények között lakhassunk, jelentős szerepe van annak, hogy a lakásban milyen mértékben tudunk rendet tartani. A takarításban talán a leghálásabb segítőtársunk a porszívó. Ha jelöltet keres erre a feladatra, széles kínálatból választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Ismeri a legkeresettebb típusokat?

Az emberek egy része nem szeretne eltérni a porszívók hagyományos változataitól, más részük pedig nem sokat hallott a továbbfejlesztett termékekről, ezért nincs is összehasonlítási alapja. De ha meg is ismerkedünk a fejlettebb készülékekkel, kérdés, hogy ez milyen mértékben lesz képes befolyásolni a választásunkat? Lehet, hogy Ön azok közé sorakozik be, akik a hagyományos verziókhoz szeretnének hűek maradni, vagy esetleg ennek lecserélését, vagy egy további hasznos segítőtárs választását fontolgatja. A legkedveltebb porszívók közé az alábbi négy típus tartozik, de csak Önön múlik, hogy a háztartásába melyik lesz közülük a legjobb porszívó.

1. Hagyományos választás

A jól bevált hagyományos porszívók mindig is a háztartás hűséges segítőtársainak bizonyultak. A hagyományos porszívók jelenünkben is az eladási listák első helyén vannak. Legyen az otthonunkban bármily felület, ez a porszívó könnyen megbirkózik akár a szőnyeggel, akár a kemény padlóval is. Erre a típusra jellemző a nagy teljesítmény és az alacsonyabb beszerzési ár, viszont a használatánál jelentős korlátozást jelenthet a tápkábel hossza, illetve a csatlakozó aljak közelsége. A vásárlásnál választhatunk porzsákos vagy porgyűjtő tartályos változatok közül.

2. Könnyített változat

A  rúdporszívókra jellemző a hosszúkás alakjuk, valamint az, hogy támasz nélkül is képesek megállni. Fő előnyük, hogy könnyebb a szerkezetük és jobban tárolhatók. A rúdporszívók vezetékes és vezeték nélküli változatban is készülnek. A vezeték nélküli, akkumulátoros porszívók lényeges mértékben megkönnyítik a porszívózást, hiszen nincs szükség tápcsatlakozásra és nem függenek attól, hogy milyen távolságra van a csatlakozó aljzat. A vezeték nélkülieknél azonban számolni kell azzal, hogy a teljesítményük kisebb.

3. Kis segítőtárs

A kézi porszívóval ugyan bajos volna felporszívózni az egész lakást, de ennek a típusnak is megvan a létjogosultsága. Hiszen éppen az ilyen kis porszívók képesek ugyanis eljutni a nehezen hozzáférhető helyekre és ráadásul még a gépkocsiban is képesek rendet teremteni. Ezekre a típusokra a kisebb méret, könnyű szerkezet és az egyszerű kezelhetőség a jellemző, és olyan alkalmakra megfelelők, amikor gyors takarításra van szükség.

4. Forradalmi újdonság

A robot porszívóknak nincs szükségük arra, hogy a takarításnál bárki is jelen legyen, hiszen a működésük teljesen önálló. Nagy előnyük, hogy időt takarítanak meg számunkra, hiszen helyettünk dolgoznak. A standard változatok elsősorban hagyományos padlók takarítására szolgálnak, olyan modellekkel is találkozhatunk azonban, amelyek a rövid szálú szőnyegek kitakarításával is megbirkóznak. Az olcsóbb változatok az ütközés elvén működnek, ugyanis ekkor változtatják az irányukat, míg a drágább verziók képesek feltérképezni az egész helyiséget és a takarítást ennek alapján végzik. Ezek a változatok valamivel többe kerülnek, ennek ellenére, és főleg az önállóságuknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

A fotó forrása:

Halfpoint / Shutterstock.com