Melyik illik hozzád leginkább a különböző jóga típusok közül?

A jóga típusok bemutatása

A jóga jótékony hatásai messze földön ismertek. Világszerte több millió nő és férfi gyakorolja a jóga valamely típusát. Sokan mégis az első jógaóra után úgy érzik, hogy ez nem nekik való, mert túl lassú, túl dinamikus vagy éppen túlzottan a meditációra épít. Azonban a mozgásformának éppen ez a szépsége, hogy bár a jóga típusok között a pózokban rengeteg átfedés van, mégis eltérő módon lehet őket gyakorolni. Nézzük a legnépszerűbb jógafajták jellemzőit!

Hatha jóga

Az egyik legismertebb jógafajta a hatha, melynek lényege abban rejlik, hogy a különböző jógapózokat hosszabb ideig kell kitartanod. A jóga típusok jelentős része a hatha jóga pózaira épít, azokat különböző módon felhasználva.

A hatha jóga kezdőknek különösen ajánlott, hiszen remek módszer arra, hogy megismerkedj a pózokkal és hozzászoktasd a tested a mozgáshoz. Ez a mozgásforma segít megnyújtani az izmokat és rugalmasabbá tenni a testet. Sokaknak azonban éppen a dinamikus mozgás hiánya miatt lehet a hatha jóga túl nehéz vagy túl lassú.

Vinyasa jóga

A vinyasa jóga esetében a mozgást a légzéssel kötöd össze, így egy dinamikus, tánchoz hasonlító mozdulatsort végzel. Nagyon fontos a légzés megfelelő elsajátítása is, hiszen ennek segítségével kerülsz át egyik pózból a másikba. Általában az egy légzés – egy mozgás alapelvét követi a vinyasa, ebből adódóan a pózokat sem kell olyan  hosszan kitartani, mint a hatha jóga esetében. A vinyasa jógát általában kellemes zene kíséri, mely még inkább ösztönöz arra, hogy dinamikusan mozogj.

Power jóga

A power jóga lényegében az előző kettő egyvelege. Az ilyen típusú jóga során dinamikus mozgást végzel, mégis sok esetben tartasz ki egy-egy pózt. A power jóga – ahogy nevéből is következik – rendkívüli mértékben erősíti a testet. Készülj fel, hogy az órákon izzadni fogsz!

Ashtanga jóga

Az előzőekkel ellentétben az ashtanga jóga során kötött gyakorlatsort végzel. A vinyasa-nál kevésbé dinamikus, hiszen a pózokat több légzésig kitartja, mégis sokkal energikusabb, mint egy hatha jóga. Ez a típus már gyakorlott jógázóknak ajánlott, hiszen fizikailag is meglehetősen igénybe veszi tested.

Yin jóga

Ha a jógában leginkább a meditáció vonz, a yin jóga a Neked való választás! Ez a típus lassú, meditatív órákat jelent. A statikus jógagyakorlás közben befelé koncentrálsz, teljes mértékben ellazulhatsz és kikapcsolhatsz.

A jóga típusok sokszínűsége jó lehetőséget ad arra, hogy megtaláld a számodra megfelelőt: azt, amelyik kellően átmozgat vagy éppen ellazít, erősít vagy éppen nyújt. Bármelyiket is válaszod, jótékony hatásaira mindenképpen számíthatsz. Gyakorlott jógázóként arra is van lehetőséget, hogy a különböző típusokat váltogatva végezd a mozgást aszerint, hogy éppen mire van szükséged.

A jóga 50 felett határozottan fiatalabbá tesz!