Melyik fogpótlás fajtát válasszam?

Melyik fogpótlást válasszam?

A magyarok kedvence: fémkerámia korona

A fémkerámia korona a fogpótlás egyik legnépszerűbb fajtája a magyar emberek körében, bármely nagyobb fogászat Budapest kerületeiben vagy vidéki városokban dolgozik ezzel a típussal.

Ez a korona két részből áll: az alap egy fém váz, amit orvosi kerámia leplez. Ez utóbbi adja a fogpótlás külalakját, valamint ennek köszönhetően funkcionál. Van azonban egy hátránya: a fém alap megnehezíti a kifogástalan esztétikai eredmény elérését.

Fémmentes korona fogra, esztétikusan

A fémmentes esztétikus fogkorona főleg a frontfogak esetében ajánlott, ugyanis ennek a megoldásnak – és egy kellően képzett fogtechnikus mester munkájának – köszönhetően saját, egészséges fogainkra a megszólalásig hasonlító esztétikai eredményt kaphatunk.

A fémmentes anyagok tökéletesítése a fogászat egy igen dinamikusan fejlődő területe. Népszerű fajtái a préskerámia és a cirkónium.

Modern préskerámia korona

A préskerámia korona alkalmazása jelenleg az egyik legmodernebb technika. A fogpótlás alapanyagát egy préselési technológiával előállított üvegkerámia adja, ami mind esztétikai szempontból, mind a keménységet illetően kifogástalan eredményt nyújt.

Ez a korona típus költségesebb, mint a fémkerámia változat, azonban lényegesen esztétikusabb fogpótlás készíthető vele.

Cirkónium korona

A cirkónium-dioxid anyagtani szempontból a fémek közé tartozik, mégis a fémmentes esztétikus koronák közé soroljuk, mert alkalmazásával szintén esztétikus, pontos, merev fogpótlások készíthetőek.

A fémkerámia koronához hasonlóan a cirkónium korona is készülhet két részből, azonban ebben az esetben a váz fém helyett cirkónium váz készül, ami olyan színű, mint a természetes fogaink. Erre kerül a kerámia leplezés, ami a fog végső formáját adja.

Léteznek további alternatívák is, készülhet a korona a természetes fogak mellett implantátumra is. Ezekkel kapcsolatban érdeklődjön kezelőorvosánál!

Képek forrása: Canva