Melyek a legfontosabb feladatok a fűtési szezon megkezdése előtt?

Teendők a fűtési szezon előtt

Mikor vége a kellemes jó időnek és kezd lehűlni a levegő, érdemes felkészülni a fűtési szezonra. Nagyot hibázhat, aki nem megfelelően indul neki a téli időszaknak. Most nézzük is pontosan milyen feladatokat kell elvégezni a fűtés megkezdése előtt.

Talán az egyik legnagyobb hiba lehet, ha különösebb intézkedés nélkül vágunk neki a fűtési szezonnak. Egyszerűen csak fogjuk magunkat és fűtésszerelő szakemberrel való konzultáció nélkül bekapcsoljuk a fűtést, és várjuk a kellemes meleget. Nagyon fontos, hogy még mielőtt ezt megtennénk, elvégezzük néhány feladatot. Ugyebár hiába fűtünk, ha valami nem tökéletes. Akár még a saját és a családunk életet is kockára tehetjük, ha nem megfelelően készültünk fel erre az időszakra. Az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmet a legfontosabb tényezők elvégzésére.

Biztosan megfelelő az ingatlan hőszigetelése?

Sokan már itt hibáznak. Hiába fűtünk, ha nem megfelelő az ingatlan hőszigetelése. Már azon is sokat spórolhatunk, ha ezt kivizsgáljuk. Egy nagyon egyszerű tesztel ezt saját magunk is ellenőrizhetjük. Minden ajtót és ablakot zárjunk be és egyesével tegyük mindegyikhez a kezünket. Ha hideg levegőt érzünk, akkor nem megfelelő a szigetelés. Ebben az esetben érdemes minél előbb szakember segítségét kérni a szezon megkezdése előtt. Általában sokkal olcsóbb a javítás, mint az elpocsékolt fűtés a nem megfelelő szigetelés miatt.

Ne kapcsoljuk be a fűtést átvizsgálás nélkül!

Nagyon fontos és valóban veszélyt jelenthet Önre és családjára, ha egy fűtésszerelő szakember által nem lett átvizsgálva a rendszer az üzembe helyezése előtt! Ez az, amit nem szabad megspórolni! Ha az égési térben a korábbi működés által szennyeződés maradt vissza és az nincs megfelelően kitisztítva, veszélyezteti a készülék biztonságos működését. Használaton kívüli készülékben hasonlóan lerakódhatnak por és egyéb környezeti szennyeződések, amelyek ugyancsak veszélyesek lehetnek. Ezek eltávolításához és a biztonságos működéshez feltétlen ajánlott egy több éves múlttal rendelkező tapasztalat szakembert megbízni. Bár tudjuk, hogy elsőre egyszerűbbnek tűnik, de erre nem elegendő a szomszédot megkérni! Mint ahogy fentebb már említettük ezt komolyan kell kezelni! Nem egyszer okozott már tragédiát egy nem megfelelően működő fűtési rendszer.

Mire figyeljünk a próbaüzem ideje alatt?

Miután egy szakember végzett az átvizsgálással az esetleges javítással, kezdetét veszi a próbaüzem, a rendszer tesztelése. Egy korrekt fűtésszerelő szakember garanciát vállal a munkájára. Ebben az esetben, ha a próbaüzem ideje  alatt probléma merülne fel, akkor azt értelemszerűen javítja. Éppen ezért fontos, olyan szakembert keresni, aki garanciát vállal a munkájára. A próbaüzem ideje alatt többek között figyeljük meg a rendszer felmelegedésének idejét, a hőfokszabályzó működését, a radiátorok csöpögését. Konvektorok esetében például az egyenletes égést. Ha pedig bármilyen problémát tapasztalunk, azonnal tárcsázzuk a korábban megbízott szakembert, aki pedig azonnali segítséget nyújt.