Mély gondolatok a magány természetéről

A magány és az egyedüllét merőben más fogalmak
A magány és az egyedüllét merőben más fogalmak

Az egyedüllét és a magány két teljesen különböző jelenség. Sokan akkor is társtalannak érzik magukat, amikor rengeteg ember veszi körül őket. A magány érzése nehezen definiálható, és ettől csak még nehezebb megküzdeni vele. Egy-két gondolat segíthet, hogy jobban megérthessük, mi is ez a szürke, borongós érzés. 

„Az egyedüllét kellemes, a magány kicsit sem az.” – Anna Neagle

Az angol színésznő szavai rávilágítanak az előbb már említett különbségre. Az egyedüllét nem jár együtt a magány érzésével, sőt. Olykor egyedül ismerjük meg magunkat és a világot a legjobban. A saját társaságunkban töltött idő nagyon jótékony tud lenni. Felfedezhetjük magunkat és megerősíthetjük jellemünket. A magány viszont más tészta, nem lehet pozitívan értelmezni.

„A zene arra lett kitalálva, hogy igazolja a magány létezését.” – Lawrence Durrell

A zene nem csak szórakoztatás vagy művészet. A zene igazolja, hogy a társtalanság létezik. A költői dalszövegeken és a gyönyörű melódiákon keresztül beszél hozzánk a magány. Gyakran egy zeneszám többet elmond minden szónál.

„Ha akkora legenda vagyok, miért vagyok mégis ennyire magányos?” – Judy Garland

Az Óz, a csodák csodája című klasszikus sztárjának gondolatai bizonyítják, hogy hiába ismert vagy népszerű valaki, hiába veszik körül emberek ezrei, ettől még érezheti magát egyedül. A színésznőt egyébként az alkoholizmus és a drogok tették tönkre, mert máshogy képtelen volt elviselni a magányt.

„A magányosság nem úgy jön létre, hogy senki nincs körülöttünk, hanem sokkal inkább azáltal, hogy senkivel nem lehet megbeszélni olyan dolgokat, amelyeket fontosnak érzünk.” – Carl Jung

A híres pszichológus a meg nem értettség jelenségéről beszélt. A magány bizony eredhet abból is, hogy a körülöttünk levők nem értenek meg minket, és mi magunk is képtelenek vagyunk átadni nekik azt, ami bennünk zajlik.

„Régebben azt gondoltam, hogy az a legrosszabb dolog az életben, hogy végül egyedül maradunk. De nem. A legrosszabb dolog az életben az, hogy végül azokkal az emberekkel maradsz, akikkel egyedül érzed magad.” – Robin Williams

A híres színész pár évvel ezelőtt hunyt el, véget vetve saját életének. Ha csak egyet jegyzünk meg tőle, ez az idézet legyen. Nem szabad olyan emberekkel körülvennünk magunkat, akik mellett magányosak vagyunk. A társas kapcsolatainknak építeniük kellene és derűsebbé varázsolniuk életünket. Válogassuk meg társaságunkat, hogy a magány ne üthesse fel a fejét!

„Imádkozz, hogy a magány arra sarkalljon, hogy valami igazán értékeset találj, valami olyat, amiért még meghalni is érdemes.” – Dag Hammarskjöld

Ez az idézet mindazoknak szól, akiket már hatalmába kerített a magány érzése. Mindig, minden rosszból előnyt kovácsolhatunk, ez alól a magány sem kivétel. Motiváltnak kell lenni, hogy megtalálhassuk a kiutat a sötét reménytelenség érzéséből. Sohasem szabad feladni és elfogadni ezt a negatív állapotot, hiszen egyáltalán nem kell örökké tartania.

(M.F.) A cikk forrása itt >>

A magányosság érzése összefügg az egészséggel

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>