A meleg fürdő 5 jótékony hatása

Meleg fürdő hatásai
Egy kellemes meleg fürdő csodákat tesz

A fürdés higiéniai és egészségügyi szempontból is fontos szerepet játszik az életünkben. A túl forró fürdő káros lehet a szervezetnek, de ha eltaláljuk a megfelelő hőmérsékletet, csodákat tehetünk magunkkal. Mind pszichológiai, mind fizikai egészségünk hálás lesz a kádban eltöltött időért. Nézd át velünk, hogy mik a meleg fürdő hatásai, melyek testben és lélekben is felfrissítenek!

1. Javít a hangulatodon

Bizonyára te is érezted már magad feltöltődve egy félórás fürdő után, azt azonban talán nem tudtad, hogy a fürdés hangulatfokozó hatásait szakértők is bebizonyították. A 2002-es kutatások kimutatták, hogy a nap végi kádban eltöltött idő optimizmust, jókedvet adnak. A meleg vízben, vízszintes pozícióban eltöltött percek az anyaméhben töltött időszakunkra emlékeztetnek. A tudósok szerint a fürdőkád biztonságérzetet nyújt.

2. Enyhíti a bőrbetegségek tüneteit

Ha pikkelysömörtől vagy más bőrbetegségtől szenvedsz, előfordulhat, hogy orvosod különféle gyógyszeres vagy olajas fürdőt javasolt. Ez segít ugyanis hidratálni a bőrödet, és hámlasztja az elhalt bőrfelületet is. A Stanfordon a kutatók érdekes felfedezést tettek. Amikor a fürdővíz 0,0005 százalékban fehérítőt tartalmazott, enyhültek az ekcémás betegek tünetei. Persze ha nem szenvedsz ettől a betegségtől, nem javasolt kipróbálni. Alkalmazás előtt mindenképp egyeztess orvossal!

3. Segíthet az izomfájdalmakon

A meleg fürdő hatásai enyhítik az izomfájdalmaid is. A megfelelő hőmérséklet blokkolja a fájdalomérzésünket és ellazítja izmainkat. A sportolóknak különösen jótékony hatású lehet, ha nap végén meleg fürdőben pihenik ki az edzés fáradalmait.

4. Jobban alszol tőle

A pihentető alvás elengedhetetlen az erős immunrendszerhez. A meleg hatására bizonyítottan fokozódik az álmosság, így a fürdő után mélyebben alhatunk. Érdemes rögtön fürdés után ágyba menni, mert így hamarabb és mélyebb álomba merülünk.

5. Enyhíti a megfázás tüneteit

A forró fürdőnek köszönhető gőz segíti felszínre törni a lerakódott váladékot, megszünteti az orrdugulást. A meleg miatt testhőmérsékletünk is megemelkedik. Egy 2011-es kutatás kimutatta, hogy az emelkedett testhőmérséklet segíti az immunrendszert, hogy jobban funkcionálhasson, és ellenállóbbá tesz minket a fertőzésekkel szemben.

(M. F.)

A cikk forrása itt >>

Fürdőbomba készítése házilag – lépésről lépésre