Megtanulhatsz egy új nyelvet 50 fölött is

A nyelvtanulás idősebb korban is fontos lehet
A nyelvtanulás idősebb korban is fontos lehet

Nyitott világban élünk és egyre többször találkozunk olyan helyzetekkel, amikor szükségünk van egy idegen nyelv használatára. Sokszor a munkánkhoz nélkülözhetetlen, esetleg egy külföldi munkavállaláshoz van szükségünk rá. De a nyelvtanulás 50 fölött is megoldható!

Előfordulhat, hogy a gyermekünk külföldi párt választ magának, akivel jó lenne a saját nyelvén kommunikálni. Esetleg az unokák is már az új ország nyelvén kommunikálnak. 50 fölött sem késő belevágni egy új nyelv elsajátításába és a régi tudás felfrissítésébe. Adunk néhány tippet, hogy mire érdemes odafigyelni.

A nyelvtanulás alapszabályai

Fontos a rendszeresség! Inkább foglalkozzunk a nyelvtanulással napi 10-15 percet, mint havi egyszer 5 órát. A rendszeresség és az ismétlés a nyelvtanulás egyik alappillére.

Keress anyanyelvi beszélgető vagy levelező partnert! Az internet korában már nem nehéz anyanyelvi tanulópartnert keresni, így az írott nyelvet és a kommunikációt is gyakorolhatjuk egyszerre. Ma már több, kifejezetten hasonló témájú oldalon kereshetjük meg a nekünk szimpatikus beszélgetőpartnert.

Tarts ki! Egy nyelv készségszintű elsajátítása nem megy egyik percről a másikra, éppen ezért a hosszútávfutók kitartása szükséges hozzá. Természetes, hogy vannak szárnyaló időszakok és mélypontok egy ilyen folyamatban. A lényeg, hogy legyünk tisztában a céljainkkal, így kitartóbbak tudunk maradni a nyelvtanulás során.

Nézz filmeket, olvass cikkeket eredeti nyelven! Sokkal hamarabb beépülnek a nyelvi fordulatok a memóriánkba, ha azt eredeti nyelvi szituációban ismerjük meg. A szöveg– és beszédértés fejlesztéséhez nagy segítséget tud nyújtani egy-egy anyanyelvi szöveg értelmezése vagy egy idegen nyelvű film megnézése.

Milyen formában tanuljunk nyelvet?

Mindenkinek más a stílusa, igényszintje. Van, aki egyénileg, más pedig csoportosan szeret tanulni. Ma már annyi lehetőség közül választhatunk, hogy mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló megoldást.

Vegyél online leckéket! Manapság egyre több oldal nyújtja az online nyelvtanulás lehetőségét, ahol szintről szintre haladva lehet elsajátítani egy nyelv alapszerkezetét. Ilyen a Babbel, a Duolingo és a Lingueo. Arra viszont figyelni kell, hogy a nyelvtanuláshoz szükséges folyamatos motivációt egyedül kell fenntartani ebben az esetben.

Tanulj magánórán és Skype-on! Ha gyorsabban akarunk haladni egy nyelv elsajátításakor, viszont szükségünk van egy tanár motiváló jelenlétére, érdemes a magánórákat választani. Manapság már nemcsak személyesen, de az internen keresztül is lehet magánórákat venni, amivel időt lehet megspórolni és hasonlóan hatékony, mint a személyes óra.

Tanulj csoportban! Ha inkább csoportban szeretnénk elsajátítani egy nyelvet, érdemes megnézni a nyelviskolák, kulturális központok kínálatát. Ezen kívül beszélgető köröket is szervezhetünk, ahol rendszeresen kommunikálhatunk másokkal egy adott idegen nyelven.

Válaszd a külföldi nyelvtanulás lehetőségét! A leggyorsabb fejlődést anyanyelvi környezetben érhetjük el. Egy nyelvterületen elvégzett kurzus nemcsak a nyelvtudásunkat erősíti, hanem az önbizalmunkat is, amikor megtapasztaljuk, hogy a helyiekkel tudunk kommunikálni.

Válassz alternatív megoldásokat! Sokféle alternatív módszer létezik már egy nyelv hatékonyabb elsajátításához, ilyenek például a hipnózisban való nyelvtanulás vagy az interaktív nyelvtanulás.

Így aktiváld passzív nyelvtudásodat tanfolyam és tankönyv nélkül!

(M.Z.Zs.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>