Megmutatkozik a lelki fáradtság, ha mindig erősnek kell tűnnöd

Tegyél a lelki fáradtság ellen!

“Anya vagyok és feleség ugyan, de elsősorban nő vagyok, aki végtelenül belefáradt abba, hogy mindig erősnek kell tűnnie.” Legtöbben hozzá vagyunk szokva, hogy mindenki tőlünk várja a választ, a megoldást. Tökélyre fejlesztve tudunk már párhuzamosan több embernek is segíteni, de vannak időszakok, amikor minden sok lesz. A lelki fáradtság időnként megmutatkozik, és ha nem teszel ellene, sokkal rosszabbra is fordulhat!

“Drágám, kész a vacsora? Éhes vagyok és fáradt.”

“Anya, segítség kellene egy iskolai projekthez”

…”Drágám”, “Anya”, “Drágám”, “Anya”… és megy tovább. Ha épp nem a gyerekek ügyeit intézem, a férjem talál nekem tennivalót, nem beszélve az otthoni teendőkről és persze a munkában való helytállásról. Nem is emlékszem mikor volt időm utoljára igazán csak magamra.

Neked is ismerősek ezek a sorok? Akkor bizonyára tökéletesen átérzed azt is, hogy milyen amikor teljesen kifáradsz. Mentálisan, fizikailag és lelkileg is. Emlékeztesd magad ilyenkor, hogy elsősorban nő vagy. Még ha képes is vagy ennyi dolgot egymagad kézben tartani, sem jelenti, hogy így kell tenned. Az elharapódzó lelki fáradtság később komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet, szorongásban, depresszióban csúcsosodhat.

Mit tehetsz a lelki fáradtság ellen?

ad

Beszélj róla! A legfontosabb tanácsunk, hogy ne tartsd magadban, mert idővel egyre nő benned a feszültség, míg végül felrobbansz. Oszd meg a problémáid barátaiddal és persze pároddal is, és máris érezni fogod, ahogy csökken benned a feszültség.

Kérj segítséget! Nem feltétlenül pszichológus segítségére gondolunk itt, bár az is remek ötlet. De első körben már jó irány, ha beszélsz a pároddal, a gyerekkel, hogy vegyék ki a részüket a mindennapi teendőkből és tehermentesítsenek téged. Igazából ez nem is segítségkérés, hiszen nekik épp úgy dolguk a családi élet fenntartása, ha eddig nem is tettek érte sokat.

Szánj időt magadra! Ezek után máris több időd jut magadra, amikor tényleg kikapcsolódhatsz, feltöltődhetsz. Lehet ez bármi, találkozhatsz a barátnőiddel, belekezdhetsz új hobbiba vagy csak kiülhetsz napozni egy jó könyvvel. A lényeg csak az, hogy magaddal törődj.

További tippekért pedig olvasd el korábbi cikkünket is a témában:

Így tehetsz a lelki fáradtság ellen – 5 jó tanács, amit fogadj meg

 

Az idézetek forrása: HerWomanWorking

Kiemelt kép forrása:Woman photo created by freepik – www.freepik.com