Meglepő tények a sikeres J. K. Rowling, a Harry Potter szerzőjének életéből

J. K. Rowling /www.bumm.sk/
J. K. Rowling /www.bumm.sk/

K. Rowling nem csak a gyerekeinkét, de a mi életünket is megváltoztatta. Könyveivel csodás varázsvilágba kalauzol, miközben olyan értékeket erősít meg bennünk, mint a család és a barátság fontossága. J. K. Rowling a Harry Potter sorozat által vált világhíressé, és bár a könyveit generációk fújják, életéről nem sokat tudunk. Íme, hét meglepő tény, amit nem tudtál az írónőről!

Minden a King’s Cross pályaudvaron kezdődött

Ahogy Harry útja, úgy J. K. Rowling élete is a King’s Cross pályaudvaron lett megalapozva. A szülei ugyanis itt találkoztak először, tizennyolc éves korukban.

J. K. Rowling K. nélkül

J. K. Rowling Joanne Rowling néven látta meg a napvilágot. A kiadó azonban jobbnak látta, ha csak a vezetékneve van feltüntetve, hogy több férfi olvasót lehessen bevonzani. A jól hangzó rövidítéshez szükség volt egy második névre, aminek – Rowling nagyanyja után – a Kathleen-t választotta.

Elkötelezetten harcol a szklerózis multiplex ellen

K. Rowling édesanyja negyvenöt évesen hunyt el szklerózis multiplexben. Amikor az írónő betöltötte a negyvenötöt, tízmillió fontot adományozott az Edinburgh Egyetemnek, hogy regeneratív neurológiai klinikát alapíthassanak. Az intézményt édesanyjának ajánlotta, aki elmondása szerint “szívesebben adná a nevét egy klinikának, mint hogy emléktáblát állítsanak neki, vagy virágos kertet nevezzenek el róla.”

K. Rowling az első író, aki milliárdos lett

Hét évvel az első Harry Potter könyv kiadása utána a Forbes magazin bejelentette: J. K. Rowling az első író, aki valaha milliomos lett, valamint egyike azon öt nőnek, akik saját erejükből eljutottak a milliomos státuszig.

Már nem milliárdos

2012-ben J. K. Rowling lekerült a Forbes listájáról. Ennek oka, hogy 160 millió dollárt adományozott el jótékonysági szervezeteknek. Bárcsak minden milliomos ilyen nagylelkű lenne!

Bármiről képes írni

Amikor a fantázia beindul, lehetetlen leállítani. Azon nyomban le kell írni az ötleteinket, különben könnyen a felejtés kútjába merülhetnek. Ezzel J. K. Rowling is tisztában van, így történhetett meg, hogy a Harry Potter első sorai egy vonaton kapott szalvétán kerültek először papírra. A karakterek nevei pedig egy repülőn található hányós zacskó elejére lettek felvésve.

Játszhatta volna Harry édesanyját

Felajánlották, hogy a filmváltozatban játssza el Harry édesanyját az Edevis tükre jelenetben, J.K. Rowling azonban visszautasította a szerepet. Úgy tűnik, az írónő megelégszik azzal a ténnyel is, hogy Harry az ő fantáziájának szüleménye. És mi nem is érthetnénk egyet ennél jobban.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Ezt a hat könyvet minden nőnek el kell olvasnia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>