Meglepő: a HPV vírus változókorban is megbetegíthet

HPV 50 fölött
HPV 50 fölött

Tisztában vagyunk vele, hogy 50 fölött egyre több betegségnek vagyunk kitéve. Ennek ellenére néhányról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Több évtizednyi házasság után, a legvadabb álmainkban sem gondolnánk arra, hogy szexuális úton terjedő betegségek is veszéllyel fenyegetnek. A HPV vírus azonban nem válogat. 

Légúti fertőzést is okozhat

A HPV, azaz a humán papillóma vírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. Eddig több mint százharminc típusát azonosították, amelyek legtöbbje tünetmentes. Ennek ellenére a HPV korántsem ártalmatlan. Egyes fajtái felelősek a méhnyakrák kialakulásáért, de egyéb rákos megbetegedéseket és légúti fertőzéseket is okozhat.

Idővel egyre fogékonyabbak leszünk a vírusra

50 fölött a nők kétszer olyan fogékonyak a szexuális úton terjedő betegségekre, mint a férfiak. Ennek oka, hogy idővel nemi szerveink hajlamosabbak a sérülésekre. A kis vágások, sebek pedig zöld utat adnak a vírus bejutásához.  Egy 2013-as tanulmány bebizonyította, hogy a betegség hosszú ideig lappanghat a szervezetben, mire aktiválódik. Évekig hordozhatod és tovább is adhatod anélkül, hogy tudnál róla. Hiába élsz régóta monogám kapcsolatban, nem árt az óvatosság.

HPV vírus ellen segít a megelőzés vagy a védőoltás

Mondanunk sem kell, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. A védőoltás megóv a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV vírus típusaitól. Gumióvszer használatával pedig a fertőzés továbbadásának kockázatát csökkentheted. Rendszeresen keresd fel a nőgyógyászodat! Fontos, hogy évente méhnyakrák szűrésen vegyél részt, hiszen csak ez zárja ki száz százalékosan a HPV okozta szövődmények jelenlétét.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>