Meghökkentő, mennyi baktérium él a konyhai mosogatószivacson!

Mennyit baktériumot rejt a konyhai mosogatószivacs?

Annyi mindent teszünk meg azért, hogy tiszta, kórokozómentes otthonban élhessünk. Sok esetben azonban épp a gócpontokról fogalmunk sincs, és jóhiszeműen abban a nyugodt tudatban vagyunk, hogy minden rendben. Tipikus példa erre a konyhai mosogatószivacs, ami a baktériumok szempontjából felér egy petri csészével!

Nem is gondolnál rá, hogy a konyhai mosogatószivacsod kész baktériumtanya

Az a paradox helyzet, hogy éppen az edények tisztítására használt konyhai mosogatószivacs lehet otthonod legtöbb baktériumot rejtő pontja. Mutatjuk számokban is:

“Egyetlen mosogatószivacs több baktériumot rejthet, mint amennyi ember él a Föld bolygón.”

-Trond Møretrø, a norvég élelmiszerkutató intézet kutatója szerint. Vizsgálatok során a kutatók több mint 362 különböző baktériumfajt találtak egy mosogatószivacson. Te pedig ezzel mosod a tányérokat, amiből később enni fogsz!

Hogy ez mitől lehet? Egyrészt attól, hogy a mosogatószivacs struktúrája és mérete is éppen ideális teret ad a baktériumoknak, másrészt pedig még mi is támogatjuk a folyamatot azzal, hogy a mosogatószivacs szinte folyamatosan nedves a mosogatástól. Ez a tökéletes kombináció a baktériumok számára: szó szerint jobb teret biztosítunk nekik, mint egyes petri csészék, amiket pedig kifejezetten baktériumok tenyésztésére készítettek.

Mit tehetsz ellene?

Vannak különféle elterjedt módszerek, amik arra hivatottak, hogy a konyhai mosogatószivacson lévő baktériumokat kiirtsák. Nézzünk ezek közül néhányat, ami még a szakértők szerint is működhet:

  • A nedves mosogatószivacsot beteheted a mikróba pár perc percre, hogy a magas hőmérsékleten a baktériumok elpusztuljanak. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a legveszélyesebb baktériumok még ezt a támadást is képesek túlélni.
  • Márthatod a szivacsot ecetbe, hogy az ecet fertőtlenítő hatása végezze el a piszkos munkát. Ez az egyszerű konyhai szer köztudottan antibakteriális és gombaölő hatású, rosszat így biztosan nem teszel vele.
  • A baktériumok szaporodását még elő is segítjük azzal, hogy a szivacs szinte 0-24 órában nedves a mosogatástól. Ügyelj rá ezért, hogy legyen egy mosogatószivacstartód, ahol mindig meg tud száradni.
  • Legjobb pedig, ha rendszeresen cseréled a szivacsot. A kutatások alapján a szakértők a nagyjából heti rendszerességű cserét javasolják.
  • Szintén szakértői ajánlás a mosogatószivacs lecserélése mosogatókefére, ez ugyanis úgy tűnik, hogy sokkal kevésbé biztosít jó táptalajt a baktériumok számára. Kevésbé praktikus eszköz azonban, ezért használatát biztosan meg kell szoknod.

Források: CNN Health, GoodHousekeeping, NPR