Meghökkentő húsvét: így ünnepelnek mások

Húsvét Szicíliában, Prizziben
Húsvét Szicíliában, Prizziben

Tojásfestés, fonott kalács, torma és az elmaradhatatlan főtt sonka. Húsvéti nyuszi, locsolás és pacsuli. Nekünk ezektől ünnep a húsvét, és el se bírjuk képzelni, hogy másképp legyen. Pedig sokaknak pont az a furcsa és érdekes, ahogy mi ünnepelünk. És nekünk milyen tradíciók lehetnek szokatlanok? Mutatunk pár példát a nagyvilágból! 

Izrael, Jeruzsálem

Húsvét környékén több tízezer ember zarándokol el Jeruzsálembe, hogy első kézből élhesse át az ünnep csodáját. Sokan végigjárják Jézus Kálváriáját – akár kereszttel a vállukon -, mások pedig a feltámadás színhelyére, Krisztus sírjához látogatnak el.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken meglepően véres keretek között folynak a húsvét körüli események. Ennek okozója a helyiek vezeklési szokásai. Félmeztelenül, bambuszbotokkal korbácsolják a saját hátukat, vagy tikkasztó hőségben, mezítláb járnak egyik oltártól a másikig, míg kísérőik Jézus szenvedéseit olvassák fel nekik. Hitük szerint a bűnbánat ezen módja megtisztítja és meggyógyítja őket, sőt, kívánságaik is valóra válhatnak.

Prizzi, Szicília

A Palermotól délre található hegyekben egész különös módot találtak a húsvét megünneplésére. Húsvét vasárnapján a helyiek félelmetes maszkokat és piros ruhát öltenek. Az ördögnek öltözött falusiak napközben megpróbálnak annyi lelket csapdába ejteni, amennyit csak bírnak. Ezt azzal érik el, hogy a kiszemeltet ráveszik az ivásra. Délután azonban megjelenik a Szűzanya és maga a feltámadt Jézus Krisztus, hogy az angyalokkal karöltve elhessegessék az ördögöket.

Indonézia

Indonéziában, Bali és Flores szigetének egyes régióiban még a portugál hódítók honosították meg a kereszténységet. Ezeken a területeken a hívők igencsak szó szerint veszik a keresztre feszítés hagyományát. Minden évben kiválasztanak pár fiatalt, akik megtiszteltetésnek veszik, hogy Jézus szerepébe lépve ők is megtapasztalhatják a keresztre feszítés élményét.

Valladolid, Spanyolország

A spanyolországi városka több, húsvéthoz kapcsolódó testvériséggel büszkélkedhet. Minden társaságnak megvan a maga jellegzetes köntöse, ami tetőtől talpig beborítja őket. Nagypénteken mind magukra öltik a palástjukat és lóháton lovagolva járják végig az utcákat. Kasztíliai vallási szobrokat visznek körbe, miközben ütemes zenétől és dobszótól lesz még hátborzongatóbb a rituálé.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>