Megélhető-e az intimitás 50 év felett?

Intimitás 50 felett

A tévhitek ellenére 50 év felett is van élet, a test öregedhet, de a lélek nem. A léleknek pedig szüksége van a közelségre, az intimitásra.

Testi-lelki változások érett korban

Az 50 év fölötti életre – nem csak a szexuális, de a hétköznapokra is – vonatkozóan sok tévhit kering. Elsősorban a nők szenvednek a sztereotípiáktól, de a férfiak élete sem fenékig tejfel, amikor érett korba lépve a szex, az intimitás és a partnerség merül fel. Mindenkit sújtanak a változások, de leginkább azokra vannak rossz hatással, akik épp egyedül néznek szembe ezekkel.

Nem szeretnék belemenni abba, hogy milyen testi változásokat élhetnek meg a nők és a férfiak, erről a témáról számtalan könyv, cikk és film született már. Amire itt fel szeretném hívni a figyelmet az az intimitás és a közelség, és a magány 50 év felett. Kényes téma, de beszélni kell ezekről is, mivel így lehet teljes képet alkotni, hogy mire lehet szükségünk az ötödik x felett, és hogyan élhetünk teljes életet.

Intimitás 50 év felett

Az intimitás alatt ne csak azt értsük, hogy van-e előjáték szex előtt vagy nincs. Az igazi intimitás nem csak a szexről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy lelkileg nyugodt állapotban lehessünk, mert tudjuk, van valaki, akivel együtt lehetünk. Akár szex nélkül is! Mire eljut valaki ebbe a korba, sok mindenen keresztül ment már. Ők a leginkább kiszolgáltatottak, sokkal keserűbben csalódhatnak egy új partnerben, mint bárki más. Férfiak és nők egyaránt. Férfiaknál előfordul, hogy prostituálthoz fordulnak, a nők pedig – és ez nem csak tévhit – fiatalabb partnereket próbálnak szerezni maguknak. De ezek mind csak a szexről szólnak.

Tudnia kell mindenkinek, aki már ebben az életszakaszban jár: az intimitást akár egy jó barát, barátnő is megadhatja. Nem szükséges meztelenkedni, együtt aludni. Reggel átjön a partner (akit lehet már 40 éve ismerünk), megszokásból megölel, megisszuk együtt a kávét. Így létrejön egy kellemes, intim légkör: van testi kontaktus, van bizalom, van megnyugvás. Egy komoly partnerrel néhány randi után tovább lehet lépni a következő bázisra, de addig is az ölelkezés filmezés közben, beszélgetés a metrón, a kocsiban, közös tevékenységek (akár egy mosogatás is) szépen építhetik az intimitást. Ha az „épület” áll, már könnyebb továbblépni.

A bizalom fontossága

Ahogy már említettem, sok mindent megélhettek már az 50 fölé lépők: csalódások, fájdalom, örömök és boldogság. Ez az élet, ezzel nehéz vitatkozni. Egy nő esetében azonban nem csak arról van szó, hogy szexre van szüksége (mert bizony van), hanem igénye van arra, hogy bizalommal fordulhasson a partnere felé. Sokféleképpen testet ölthet ez a bizalom, például abban, hogy a partner (a gondolatmenet kedvéért tegyük fel, hogy újdonsült partnerről van szó) nem forszírozza mindaddig a szexet, amíg a nő nem érzi úgy, hogy készen áll rá. Emiatt, kedves férfiak, fontos a türelem részetekről, nem csak a gyors kielégülést keresni!

A leggyakoribb problémák az ötvenet betöltő nők körében a testképpel kapcsolatosak. A ráncok az arcon és más külső-belső testi változások jelentősen rombolhatják a hölgyek saját magukról alkotott képét. Ez azonban csak a fejükben létezik. Igaz, nem visszafordítható a folyamat, de lehetnek jó partik így is: nem kell műtétekre gondolni, szolid smink, ápolt haj, és egy kis torna vagy konditerem a formához, és meg is vagyunk. Egy aktív nőt a férfiak is más szemmel néznek.

A magányról néhány sorban

Természetesen előfordul, hogy sokan egyedül találják magukat az 50 fölötti korban. Válás, tragédiák, elhidegülés és még sok más oka lehet. Ez azonban nem jelenti, hogy egyedül is kell maradjunk, számtalan magazin, társkereső honlap létezik már kifejezetten azoknak, akik már érett korban vannak. A magány egy ma sajnos egyre inkább terjedő formája a társas magány: amikor a partnerünk mellett is egyedül érezzük magunkat, mert ő inkább a televíziót, a könyvét, vagy éppen az okostelefonját részesíti előnyben egy esti beszélgetés vagy összebújás helyett. Ha valaki éveket tölt el egy ilyen kapcsolatban, az megmérgezi a lelkét, lerombolja az önbizalmát. Az ilyen kapcsolatokból ki kell lépni! Nem kell ötven fölött magányosnak lenni!

Segítség kérése és partner keresése

Ma már külön részét képezi az online társkeresők világának az 50 év felettieknek külön felületet nyújtó oldalak sora. Ha a mai dátumot nézzük, aki ma lesz ötven, az 1969-ben született, tehát ők 1998-ra (amikor az internet berobbantotta a világot) voltak 29-30 évesek, így ők már biztosan tudják használni ezeket a felületeket. De egyébként idősebbek is könnyen elboldogulnak, nyelvtudást sem igényelnek. Számtalan társkereső, vagy magát társkeresőnek tituláló honlap létezik magyar nyelven.

Intimitás 50 felett