Meddig higiénikus halogatni az ágynemű mosását?

Egy házi kedvenc még tovább ront a helyzeten
Egy házi kedvenc még tovább ront a helyzeten

Van néhány szabály a háztartás körül, amit már gyerekkorunktól belénk sulykolnak. Ilyen például az, hogy az ágynemű minden héten mosásra szorul. Ezt nem olyan nehéz betartani, amíg csak magunkról kell gondoskodnunk. Azonban más a helyzet, ha már népes kis családunk gyűr össze öt különböző lepedőt minden éjjel. Vajon elkerülhető a heti ágynemű mosás és vasalás? Vagy nem éppen higiénikus elnapolni? Most utána járunk! 

Az éjjeli ruhánk

Az ágynemű tisztán tartása elengedhetetlen egy igényes otthonban. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ha belegondolunk, az ágynemű is olyan, mint egy ruha. Csak éppen minden este hordjuk. Tehát folyamatosan koszoljuk és beleizzadunk. Szóval ha még kedvenc ingünket sem vennénk fel egy-két alkalomnál többször mosás nélkül, akkor miért bújnánk hetekig ugyanabba az ágyneműbe?

Ezen kívül említést kell tenni láthatatlan hálóvendégeinkről is. Ugyanis a nedves, meleg ágynemű, némi emberi hámsejttel megszórva igazi all inclusive mennyország a baktériumok, vírusok és különféle gombák ezreinek.

A mikrobiológus férfi szerint heti egyszer

Philip Tierno, a New Yorki Egyetem mikrobiológusa vezette kutatás is rémisztő eredményeket mutatott. A felmérés szerint az amerikai otthonok 75 százalékában három és hat között volt a hálószobában talált allergének száma. Ezek pedig akkor is ártalmasak lehetnek, ha valójában nem vagyunk allergiásak. Az ágyban előforduló tüsszögés, szipogás egyértelműen allergének jelenlétére utalhat. Tierno éppen ezért mindenképpen az ágynemű heti cseréjét ajánlja.

A mikrobiológus nő szerint kéthetente egyszer

Egy másik mikrobiológus, Laura Bowater álláspontja még specifikusabb. “Több tucat különböző baktérium és vírus faj képes túlélni az ágyunkban. E. coli, ótvar, szalmonella, herpesz, influenza, hogy csak néhányat említsek” – mondja Bowater, aki úgy véli, hogy kéthetente is elég lehet az ágynemű mosása. Ugyanakkor figyelmeztet rá, hogy akár egyetlen este a koszos ágyban már gondot okozhat.

A házi kedvenc ront a helyzeten

Vegyük figyelembe, hogy sokkal hamarabb koszolódik az ágynemű, ha nem zuhanyozunk lefekvés előtt, vagy mással is osztozunk az ágyon. Főleg, ha az éppen a házi kedvencünk.

Összességében levonhatjuk a tanulságot: nem véletlenül tanítottak minket az ágynemű tisztaságának fontosságára. Ha szeretnénk megelőzni a bajt, le kell küzdenünk a lustaságot és betartani a heti mosást!

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>