Maya Angelou élete és művészete ma is erőt adhat nekünk

Maya Angelou (forrás: sapeople.com)
Maya Angelou (forrás: sapeople.com)

Maya Angelou öt évvel ezelőtt, 2014. május 28-án, nyolcvanhat évesen hunyt el. Írói pályafutása negyvenéves kora után kezdődött, amit megpróbáltatásokkal és kalandokkal teli életút előzött meg. Könyveit nem olvashatjuk magyarul, mégis fontos ismernünk.

Maya Angelou több mint harminc könyv szerzője, ötvennél több kitüntetésben részesült írói munkásságáért. Amennyiben kíváncsi vagy a kultikus, amerikai írónő nem mindennapi történetére, olvass tovább!

Maya Angelou nem az igazi neve

Az írónő Marguerite Annie Johnos néven született az Egyesült Államokban található Saint Luisban 1928-ban. A Maya Angelou művésznevet – melyet gyerekkori becenevéből és akkori férjének vezetéknevéből alkotott meg – 1950-ben vette fel.

Negyvenéves korára szinte minden területen dolgozott

Maya Angelou élete tele volt hullámvölgyekkel, melyek a legkülönbözőbb munkák felé sodorták. Dolgozott szakácsként, pincérnőként, prostituáltként, de volt táncosnő, színész, drámaíró is. Sőt, egy angol nyelvű lap szerkesztője Egyiptomban, valamint calypso énekes és opera szereplő is.

A Tudom, miért énekel a rabmadár volt az első könyve

Tudom, miért énekel a rabmadár (forrás: pinterest.com)
Tudom, miért énekel a rabmadár (forrás: pinterest.com)

Maya Angelou jóval a #MeToo mozgalom beindulása előtt, már 1969-ben felkavarta az állóvizet, és felszólalt a nők szexuális bántalmazása ellen. Első könyvében nyíltan beszél saját traumájáról, leírja, hogyan erőszakolta meg gyerekkorában édesanyja barátja. A férfit elítélték tettéért, börtönben ült, majd szabaduláskor halálra verték. Ezen események megrémisztették az írónőt. “Azt hittem, én okoztam a halálát azzal, hogy elmondtam a családomnak, ki tette ezt velem. Rájöttem, hogy a hangom ereje képes embereket ölni.”

A Tudom, miért énekel a rabmadár rengeteg nőt ébresztett rá, hogy nincsenek egyedül a tragédiájukkal. Erőt és iránymutatást adott nekik, hogyan lépjenek túl az erőszakon, hogyan folytassák az életüket.

Maya Angelou volt San Francisco első női villamosvezetője

“Imádtam az egyenruhát” – magyarázta Maya Angelou, miért is akart tizenhat évesen mindenképp villamosvezető lenni. Édesanyja tanácsára elment az irodába, ahol villamos sofőröket vettek fel, és addig ült ott orosz irodalmat olvasva, amíg bele nem egyeztek, hogy alkalmazzák. A reggeli műszakjaihoz édesanyja hajnali négykor kelt vele, és autóval követte a villamost. Egy pisztolyt tartott az első ülésen, hogy vészhelyzet esetén megvédhesse lányát.

Három Grammy-díj birtokosa

See Maya Angelou’s early Calypso performances in the Bay Area

Maya Angelou transitioned from dancing to singing early in her career, focusing on Calypso-style music while working in the Bay Area. Please SUBSCRIBE if you enjoyed! http://bit.ly/1JmUCu5 **More info & videos below** Distinctly referred to as “a redwood tree, with deep roots in American culture,” Dr. Maya Angelou led a prolific life.

1993-ban, 1995-ben és 2002-ben is Maya Angelou nyerte el a Grammy-díjat az On the Pulse Of Morning, a Phenomenal Woman és az A Song Flung Up To Heaven című versei elszavalásáért. Ezzel azonban nincs vége a kitüntetések listájának. 1973-ban ugyanis a Tony-díjat is megkapta legjobb női mellékszereplőként a dráma kategóriában, méghozzá a Look Away című filmben nyújtott alakításáért.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Meglepő tények Meryl Streep életéből

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>