Mary Shelley, a horror királynőjének életében akadt bőven borzongás

Mary Shelley figurája egy mai ábrázolásban
Mary Shelley figurája egy mai ábrázolásban

Mary Shelley 1797. augusztus 30-án született Londonban. A horror királynője nevet Frankenstein című könyvével érdemelte ki, amely a XIX. század egyik legmeghatározóbb alkotása. A horror történet Doktor Frankenstein és lénye kalandját követi végig, olyan fontos témákat boncolgatva, mint a szabad akarat, a másság és a társadalmi normák. Mary Shelley élete azonban sokkal több érdekességet tartogat, mint hinnénk. Íme, néhány tény, amit érdemes tudni a horror királynőjéről!

A Frankenstein születésénél Byron is jelen volt

Mary Shelley még csak tizennyolc éves volt, amikor megírta ikonikus könyvét. A mű egy svájci kiruccanás alatt született, amin mostohanővérével, Jane Clairmonttal, az író John Polidorival, a költő Lord Byronnal és jövendőbeli férjével, Percy Shelley-vel vett részt. A legenda szerint egy esős estén vetette fel Lord Byron, hogy próbálják ki magukat horror történet írásában. Mary Shelley novellája végül a híres Frankensteinné nőtte ki magát.

Először anonim publikálta

A könyvet Mary Shelley két évvel a megírása után publikálta, név nélkül. Férje, Percy Shelley írta hozzá az előszót, amiért sokan neki tulajdonították a művet. 1923-ban Mary Shelley végül eloszlatta a kételyeket és saját nevén adta ki a Frankensteint.

A történetet egy rémálom ihlette

Mary Shelley a Frankenstein harmadik kiadásának előszavában írt először rémálmáról. “Csukva volt a szemem, de tisztán láttam magam előtt. Láttam, ahogy egy diák sötét művészeteknek hódolva térdel a lény mellett, amit maga rakott össze. Láttam kifeszítve a visszataszító fantomot, amibe erőteljes gépek lehelnek életet…”

Mary Shelley portréja
Mary Shelley portréja

A szülei is írók voltak

Mary Shelley édesapja William Godwin politikai író és filozófus volt. Édesanyja, Mary Wollstonecraft pedig az egyik első feminista író. Bár Mary Shelley édesanyja kevesebb, mint egy hónappal a szülés után meghalt, édesapjától is rengeteg inspirációt kapott az írásra. Otthoni könyvtáruk és érdekes vendégeik hamar bevezették Shelley-t az írás világába.

Percy Shelley, a nagy szerelem

Percy Mary édesapjának egyik diákja volt. Románcuk kezdetén még házas, ennek ellenére Maryvel közös gyerekük született, aki azonban nem sokkal később meghalt. Mary Shelley édesapja ellenezte a frigyet és egy időre meg is szakította a kapcsolatot lányával. 1816-ban Percy felesége öngyilkos lett, így a pár szabadon összeházasodhatott. Egyes elméletek szerint Percy feleségét Mary Shelley édesapja gyilkolta meg, hogy megvédje lánya hírnevét.

A papírba csomagolt szív

A pár azonban nem élhetett sokáig boldogan. Percy 1822-ben egy hajóbaleset következtében megfulladt, özvegyen hagyva a még csak huszonnégy éves Mary Shelley-t. Percy testét elhamvasztották, szíve azonban – ismeretlen okból – nem porladt el. Mary Shelley halála után, íróasztalában megtalálták Percy szívének maradványait az egyik versébe csomagolva.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Hét meglepő részlet Agatha Christie életéből

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>