Martha Stewart, a legendás háziasszony tündöklése és bukása

Martha Stewart (forrás: www-tc.pbs.org)
Martha Stewart (forrás: www-tc.pbs.org)

Martha Stewart neve mindenkinek ismerősen cseng. Láttuk a főzőműsorait, megfogadtuk a dekorációs tanácsait, sőt még a bírósági botrányairól is hallottunk. Azonban nem sokan tudjuk, honnan jött és mit is épített fel pontosan. Hogyan lett Martha Stewart neve az egész világon ismert, filmekben is emlegetett popkulturális jelenség? Cikkünkből megtudhatod!

A kezdetek

Martha Stewart 1941. augusztus 3-án született New Jerseyben, egy katolikus lengyel család második gyermekeként. Édesapjától szigorú értékeket, maximalista hozzáállást örökölt, amik később segítségére váltak karrierje építésében. A család szerény körülmények között élt, a hat gyerek besegített a házimunkában. Martha Stewart így sajátította el a főzés, a kertészkedés és a barkácsolás tudományát, amiket otthonról kirepülve hobbiként is tovább űzött.

Már gimnazista korától modellkedni kezdett, amivel egyetemi évei alatt sem hagyott fel. A modellkedés segítségével fenn tudta tartani magát, és lassan bekerült a köztudatba is. A hírnév felé vezető első lépést a Glamour 1961-es cikke hozta meg, a magazin ugyanis beválasztotta Amerika tíz legjobban öltözködő diákja közé. Még ugyanebben az évben feleségül ment Andrew Stewarthoz, a Yale egyetem joghallgatójához.

A fordulópont és a siker

Lánya születésével Martha Stewart felhagyott a modellkedéssel, és más területeken kezdte el próbálgatni magát. Belekóstolt a Wall street világába, beindította saját vállalkozását, és managerként üzleteket virágoztatott fel. Maximalizmusának köszönhetően minden, amibe belekezdett, arannyá vált a kezében. Személyes kapcsolatai azonban megsínylették habitusát. Amíg a műsoraiban barátságos hölgyként tüntette fel magát, kollégái kiállhatatlannak és manipulatívnak tartották.

Martha Stewart, az üzletasszony, író és televíziós személyiség egy Halloween rendezvényen
Martha Stewart, az üzletasszony, író és televíziós személyiség egy Halloween rendezvényen

1979-ben jelent meg Martha Stewart első könyve, mely áttörő sikert hozott. A nyolcvanas években egész médiabirodalmat épített fel a könyvek, magazinok, majd saját tévéműsorainak köszönhetően. 1999-ben Martha Stewart a tőzsdére vitte cégét, ami újabb millió dolláros profitokat hozott.

A bukás

2002-ben Martha Stewart ellen bírósági eljárás indult bennfentes tőzsdei kereskedelem vádjával. A média hatalmas vihart kavart a per körül, Martha Stewart végig ártatlannak vallotta magát. A bizonyítékok azonban ellene szóltak. 2004-ben végül öt hónap börtönbüntetésre és újabb öt hónap házi őrizetre ítélték.

Hatása

Martha Stewart még ma is hatalmas befolyással bír az amerikai nők életére. Példát vesznek róla a tradicionális háziasszonyok és a modern nők is, hiszen Martha Stewart is egyszerre testesítette meg mindkettőt. Bebizonyította, hogy gazdagság nélkül is lehet elegáns otthonunk és főzhetünk jókat. Ugyanakkor azt is megmutatta, hogy kitartással és törekvéssel igenis elérhető az amerikai álom.

(D.R)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Anthony Bourdain és a tökéletes élet illúziójának csapdája

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>