Máris jelentkezett nálad a januári depresszió? Így rázd le magadról!

A januári depresszió nagyon gyakori, de van ellenszere
A januári depresszió nagyon gyakori, de van ellenszere

Elmúlt a karácsony, kifolyt a szilveszteri pezsgő, és nem maradt más az ünnepek után, mint a hosszú éjszakák és a csontig hatoló hideg. Ilyenkor már nincs mit várni, csak a hónapokkal később érkező tavaszt, amitől gyakran üti fel a fejét a januári depresszió. A boldog és szívet melengető ünnepek után ugyanis nehéz újra szembenézni a fagyos valósággal. Tippjeinkkel azonban megelőzhető a januári depresszió! Meríts ötleteket, hogy jól induljon az év!

Készülj fel a szélcsendre!

Tudatosítsd magadban jó előre, hogy mi vár rád az év elején. A januári depresszió megelőzhető, ha nem ér meglepetésként a hétköznapokba való visszazökkenés. A mosatlan tányérok és a kifizetésre váró számlák ugyanúgy a rendes körforgás részei, mint az is, hogy újra munkába kell állni. A januári depresszió helyett szenteld ezt a hónapot az önreflexiónak és az előrelátásnak! Használd ki a nyugit, és gondold át, mit is akarsz a következő évtől!

Annak örülj, amid van, és ne azért sopánkodj, ami hiányzik!

Még ha meg is kaptuk karácsonyra, amire vágytunk, könnyen telhetetlenné válhatunk. A közösségi médiából ugyanis záporoznak ránk mások szebb, drágább, gyorsabb ajándékai, amiktől sajátunkat már nem találjuk olyan vonzónak. A januári depresszió gyakran adódik ebből az elégedetlenségből, aminek ideje véget vetni. Ahelyett, hogy mindig többet akarnál, értékeld azt, amid van! És most nem csak a tárgyakról beszélünk, hanem valós értékekről, úgymint az emberi kapcsolataid és belső békéd.

Valósítsd meg az újévi fogadalmad!

A januári depresszió gyakran a sikertelenség édes gyermeke. Megfogadtuk, hogy életmódot váltunk, de még egy deka sem ment le a karácsonyi túlsúlyból. A búslakodás helyett vedd kezedbe az irányítást, és állíts fel realisztikus célokat! Kezd kis lépésekkel, mondjuk heti két edzéssel. Első körben próbáld meg ezt betartani, majd jöhet a továbblépés! Szép lassan pedig azon kapod magad, hogy sikerült, amit elterveztél.

Ápold a kapcsolataidat!

Jó társaságban kicsi az esély a búslakodásra, így a januári depresszió megjelenésére is. Az erős és kiegyensúlyozott kapcsolatok megalapozzák a mentális egészséget és a boldog érzelmi életet. Ennek tudatában használd a januárt kapcsolataid ápolására! Gondold át, kik azok, akik fontosak neked, de az elmúlt időszakban nem volt lehetőségetek találkozni. Pótoljátok be a lemaradást és beszélgessetek egy nagyot!

Foglald le az idei nyaralást!

A januári depresszió legnagyobb ellenfele, ha van miért lelkesnek lennünk. És hát mi is lehetne felemelőbb érzés, mint a közelgő nyaralás tudata? Végre újra van mit várni, és lefoglalhatjuk gondolatainkat a készülődéssel. A nyaralás maga pedig igazi feltöltődés a hideg tél után.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

8 tanács, amivel segíthetsz depressziós partnereden

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>