Marhahús helyett egyél csirkét, máris környezetvédő leszel!

A marhahús előállítása régóta foglalkoztatja a környezetvédőket
A marhahús előállítása régóta foglalkoztatja a környezetvédőket

A környezetszennyezés globális probléma, mely egytől egyig minden élőlényt érint ezen a bolygón. Sokan úgy érezzük, egymagunk kevesek vagyunk ahhoz, hogy bármit is tegyünk. De ha mindenki így gondolkozna, egyenes úton haladnánk a kihalás felé. A kutatók azt javasolják, hogy mindannyian cselekedjünk lokálisan, saját házunk táján, hogy globális eredményt érhessünk el. 

A marhahús sok mindenért felelős

Kutatások ugyan már évekkel ezelőtt igazolták, hogy a marhahús népszerűsége nem kevés galibát okoz a légkörnek, az emberek mégsem igazán változtatnak étrendjükön. Mivel az igény továbbra is megvan a marhahúsra, ezért még mindig rengetegen foglalkoznak az állatok tenyésztésével, mely nagyban hozzátesz a környezetszennyezéshez.

Gidon Eshel kutatóprofesszor a szarvasmarha-tenyésztés káros aspektusaira szeretné felhívni a figyelmet. Szerinte a trópusi esőerdők kiirtásának első számú okozója a marhahús. Az Egyesült Államok földterületeinek 47 százalékát használják ételtermelésre, ennek jelentős részén ráadásul a tehenek legelnek. Emésztés közben hihetetlen mennyiségű metánt bocsátanak ki a levegőbe, mely igen erős üvegház-hatású gáz.

A marha termeli a legtöbb metánt

Szinte az összes metán a haszonállatok révén kerül a légkörbe, a marha viszont toronymagasan a legnagyobb kártevő mind közül. A kutatások szerint a marhák metángáz-kibocsátása ötszöröse a többi haszonállaténak. Ha ez sem volna elég, sokkal több területre és ivóvízre van szükségük, mely nagyban hozzájárul az erőforrások pazarlásához.

Nem kell vegának lenned

Egyáltalán nem célunk megtéríteni és húsmentes életmódra buzdítani az 50 fölöttieket. Nem kell lemondani a húsról, de megéri mérlegelni, melyikért nyúlunk a boltban. Nem annyira megterhelő egyik ételről a másikra váltani. Ha a marhahús helyett mindenki csirkehúst fogyasztana, klasszisokkal jobb helyzetben lenne a bolygónk.

Az étrendünk megváltoztatásával mind hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, így megéri átgondolni, milyen húst fogyasztunk, és milyen állatok szaporítására ösztönözzük a tenyésztőket.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

10+1 tipp, hogyan legyél környezettudatos

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>