Március a vastagbélrák szűrés hónapja – tegyen ön is az egészségéért!

Vastagbélrák szűrése Gasztro Klinika
Vastagbélrák szűrése forrás: GasztroKlinika

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálozási ok – daganatos betegség korai felismerésével azonban jelentősen növelhető a gyógyulás esélye. A vastagbélrák-szűrés akár életmentő rutinvizsgálat is lehet, különösen 50 éves kor felett! Márciusban a gasztroenterológus szakorvosok világszerte kiemelt figyelmet fordítanak a vastagbél szűrővizsgálatra, cél az, hogy minél többen időben jussanak korrekt diagnózishoz.

Talán Ön is érintett? Ne halogassa, éljen a korai diagnózis által kínált lehetőséggel és kérjen szakértő segítséget a GasztroKlinika gasztroenterológus szakorvosaitól. A kolonoszkópiás vizsgálatok három fajtája – egyszerhasználatos-, kapszula vagy hagyományos endoszkóppal – éber állapotban és altatásos vizsgálatban is igénybe vehető.

Kiknek ajánlott a vastagbélrák szűrés?

A vastagbélrák szűrés kimondottan az idősebb korosztály számára ajánlott, mivel a kockázat az életkor előrehaladtával nő. Az 50 éves kor felettiek körében magasabb, a 70 és 80 éves korosztálynál pedig a legmagasabb a megbetegedés esélye, bár a vastagbélrák bármely életkorban előfordulhat. A vastagbélrák előfordulása a férfiaknál valamivel gyakoribb, ennek oka az életmódbeli különbségekben és a genetikai hajlamban keresendő. Azoknak, akinek a családjában már volt vastagbélrákos megbetegedés fokozott figyelmet kell fordítaniuk a rendszeres vastagbélrák-szűrővizsgálatra!

A gyulladásos bélbetegségek (mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség) szintén növelik a vastagbélrák kockázatát. Az egészségtelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód szintén jelentős kockázati tényezők a betegség kialakulásában.

Gasztro Klinika vastagbélrákszűrés
Vastagbélrák infografika – forrás: GasztroKlinika

A vastagbélrák tünetei és korai felismerése

A vastagbélrák hosszú időn keresztül nem okoz tünetet, a figyelmeztető jelek gyakran alattomosak és nem specifikusak, így könnyű figyelmen kívül hagyni őket! A leggyakoribb tünet közé tartozik a székelési szokások hirtelen megváltozása, például székrekedés vagy hasmenés megjelenése. Emellett érdemes figyelni a hasi fájdalomra, az indokolatlan és jelentős súlyvesztésre, az általános gyengeségre és fáradtságra, valamint a vashiányos tünetekre. A betegség előrehaladott stádiumában megjelenő tünetei, így például a székletben megjelenő vér már súlyosabb állapotra utalhatnak.

Ha bármelyiket jelet észleli, fontos, hogy minél előbb forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz, hiszen a korai felismerés és kezelés lehet a legfontosabb lépés a vastagbélrák elleni harcban!

Jelentkezzen be a vastagbélrák elleni küzdelem hónapjában, márciusban a GasztroKlinikára és kérjen szűrővizsgálatot a minél hosszabb, teljesebb és minőségi élet érdekében!

Miért március?

Az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Magyarországon a vastagbéldaganat a férfiak körében a 2., a nők körében a 3. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Egy Uniós projektnek köszönhetően 2018-ban elindult a szervezett vastagbélszűrés, ennek köszönhetően elmúlt 5 év alatt 860 ember szűrővizsgálata valósulhatott meg. Ám ez kevés, hisz vastagbéldaganat következtében hazánkban évente több mint 5 000 fő veszíti életét, és közel 10 000 új megbetegedést regisztrálnak.

A vastagbélrák gyakorisága miatt a gasztroenterológusok világszerte összehangoltan igyekeznek felhívni a megelőzés jelentőségére a lakosság figyelmét, fontos, hogy minél több csatornán/fórumon, minél többekhez jusson el az életmentő információ.

A vastagbélrák szűrés folyamata

A vastagbélrák szűrésének első lépése a széklet rejtett vér tartalmának vizsgálata, amelyet évente érdemes elvégezni. Pozitív teszteredmény esetén a következő lépés az endoszkópos vizsgálat, az úgynevezett kolonoszkópia, mely a vastagbél belső felületének vizsgálata révén pontos képet ad a kóros elváltozásokról. Ez a módszer rendkívül hatékony a vastagbélrák és előzményeinek korai felismerésében, lehetővé téve a betegség időben történő kezelését. Éppen ezért a Gasztroklinika szakorvosai azt javasolják az 50–74 éves korcsoportba tartozóknak, hogy saját egészségük érdekében rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. Emellett érdemes a szűrővizsgálatok mellett dönteni akkor is, ha valamilyen szempont miatt ön rizikócsoportba tartozik a vastagbéldaganat szempontjából.

Korszerű vastagbélrák szűrés a GasztroKlinikán

A GasztroKlinika széles körű szűrőprogramokat kínál, a székletben lévő rejtett vér kimutatásától kezdve, az endoszkópos vizsgálatokig. A korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a vastagbélrákot okozó polipokat nagyon korai fázisában észleljük és akár azonnal el is távolítsuk – így biztosítva a legnagyobb esélyt a gyógyulásra.
Felkészült orvosaink és egészségügyi szakdolgozóink készen állnak arra, hogy támogatást és professzionális ellátást biztosítsanak Önnek ebben a folyamatban.

Lépjen kapcsolatba velünk még ma, és ne felejtse el veszélyeztetett korú szeretteit sem regisztrálni szűrővizsgálatra!