Malala Yousafzai, a Nobel-békedíjas lány borzalmakból építette fel életét

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai

Ismerünk nőket, akik életük során rengeteget tettek egy jobb világ megteremtéséért. Akik kiálltak a rendszerrel szemben, hogy másokon segítsenek. Pontosan ezt teszi Malala Yousafzai is, halált megvető bátorsággal. Kora és körülményei ellenére küzd az igazáért, mindannyiunknak követendő példát mutatva. Most ő meséli el eddigi rövid, de annál csodálatra méltóbb életét.

1997.

Malala Yousafzai néven születtem a pakisztáni Mingorában, 1997. július 12-én. Pakisztánban egy lánygyermek születése nem mindig ad okot az ünneplésre. A tradíciókkal ellentétben azonban az én apám megfogadta, hogy ugyanolyan lehetőségeket biztosít nekem, mintha fia született volna.

2008.

Az édesapám tanár volt, és egy lányiskolát vezetett a falunkban. Imádtam az iskolát. Viszont minden megváltozott, amikor a tálibok átvették a település feletti uralmat. Az szélsőségesek rengeteg mindent betiltottak. Tilos volt tévét vagy rádiót birtokolni, és büntetést szabtak ki mindenkire, aki megszegte a szabályokat. Ők döntöttek úgy, hogy a lányok nem járhatnak többet iskolába. A még csak tizenegy éves Malala Yousafzai – a fiatalabb énem – úgy vett búcsút iskolai barátaitól, hogy nem tudta, látja-e még őket valaha.

2012.

Nyilvánosság előtt beszéltem a lányok tanuláshoz való jogairól. Ettől pedig azonnal célponttá váltam. 2012 októberében az iskolából hazafelé egy maszkos, fegyveres férfi állta el az iskolabusz útját, és felordított: “Melyikőtök Malala Yousafzai?”, majd belelőtt a fejem bal oldalába. Tíz nappal később egy birminghami kórházban ébredtem fel Angliában. Az orvosok és a nővérek mesélték el, mi történt velem, és azt is, hogy a világon mindenhol emberek imádkoznak a felépülésemért.

2014.

Hosszú műtétek sorozata és hónapok rehabilitációja után végre csatlakozhattam a családomhoz az új, angliai otthonunkban. Tudtam, hogy elérkezett a döntés ideje: vagy nyugodtan élem tovább az életem, vagy kihozom a legtöbbet magamból és nem nyugszom, amíg nem járhat minden lány iskolába. Az édesapámmal karöltve, aki mindig szövetségesem és inspirálóm volt, megalapítottuk a Malala Alapot, ami segít minden lánynak elérni az általa választott célját. Munkám elismeréseként kaptam meg én, Malala Yousafzai a Nobel-békedíjat 2014-ben, és váltam a valaha élt legfiatalabb Nobel-díjassá tizenhét évesen.

2018.

Most filozófiát, politikát és gazdaságtant tanulok az Oxford Egyetemen. Emellett pedig nap mint nap azért küzdök, hogy minden lánynak elérhető legyen a tizenkét év ingyenes, biztonságos és minőségi oktatás. Rengeteget utazom, hogy olyan lányokkal találkozhassak, akik küzdenek a szegénység, a háború, a gyermek-házasság és a nemi diszkrimináció ellen. A Malala Alap azért dolgozik, hogy az ő történetüket is meghallják az emberek, ugyanúgy, ahogyan velem is történt.

A mai nap is több mint 130 millió lány számára nem elérhető az oktatás. Remélem, velem tartasz a lányok taníttatásáért és egyenlőségéért folytatott harcomban, mert együtt, hiszem, hogy létrehozhatunk egy világot, ahol a lányok is tanulhatnak és tölthetnek be vezető szerepet.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Onnan indultunk, ahol a nő értelmileg és erkölcsileg a férfi alatt állt

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>