Madeira, a portugál sziget, ahol mindig tavasz fogad minket

Madeira varázslatos világa
Madeira varázslatos világa

Madeira egzotikus csengése muzsika füleinknek. A név hallatán rögtön az örök tavasz ígérete jelenik meg előttünk, virágokkal és zöld fákkal borított völgyekkel. A valóságban azonban Madeira ennél sokkal többet nyújt az oda látogatóknak. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és program ötleteket, amik kihagyhatatlanok egy madeirai utazás alkalmával. Kánikulában az egyik legjobb választás!

Madeira hivatalosan Portugáliához tartozik, földrajzilag azonban az Atlanti-óceánon terül el, Észak-nyugat Afrika partjaitól nem messze, Marokkóval egy vonalban. A Lisszabontól több mint kilencszáz kilométerre fekvő vulkanikus szigetcsoport szubtrópusi éghajlata télen-nyáron kellemes időjárással várja a látogatókat. A sziget egyszerre zöld erdők és magas vízesések, kies sziklák és fekete kavicsos tengerpartok otthona. A természeti szépségek rengeteg túraútvonalat rejtenek, különböző kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. Lássuk, melyek ezek!

Vereda da Ponta de São Lourenço

A sziget keleti csücskében, Caniçal városkájából indul a Vereda da Ponta de São Lourenço túraútvonal. A nemzeti parkban Madeira legkeletibb pontjáig, a São Lourenço csúcsig sétálhatunk el, lélegzetelállító sziklaképződményeket csodálva. Az ösvényen átkelve Madeira északi, elemeknek kitett, hullámos, vad tengerpartját látjuk az egyik oldalon, míg a csendes, védett partot a déli oldalon. A túra oda-vissza hét és fél kilométer hosszú, a szintkülönbség pedig alacsony, így különösebb fizikai erőnlétet nem igényel. A széldzsekit azonban semmiképp se felejtsük otthon!

Vereda do Areeiro

Madeira

Az előzőnél jóval megerőltetőbb, ugyanakkor kihagyhatatlan élményt nyújtó Vereda do Areeiro útvonal Madeira két legmagasabb pontját köti össze. A Pico do Areeiro és a Pico Ruivo közötti ösvény lépcsőkön fel és le, alagutakon át vezet, egész úton csodás látványt nyújtva.

Levada túrák

Madeira egyik különlegessége, hogy a hegyeket az úgynevezett levadák, azaz kis, vízelvezető csatornák hálózzák be. A csatornák kezdetben arra szolgáltak, hogy a sziget esősebb, északi oldaláról, a szárazabb, azonban sűrűbben lakott déli oldalra szállítsák a vizet. Eredeti funkciója mellett manapság túraútvonalak kialakítására használják őket. A levadák ugyanis Madeira zöld erdői és magasból lezúduló vízesései mellett haladnak el, melyek biztosítják az emlékezetes kirándulásokat.

Porto Moniz

Amennyiben megfáradt végtagjainkat szeretnénk áztatni egy kicsit, Porto Moniz városkájába érdemes ellátogatnunk. Madeira legnyugatibb települése ugyanis természetes medencéiről híres, melyek kristálytiszta vizében ejtőzhetünk. A víz hidegebb napokon is kellemes hőmérsékletű, nem tántorít vissza, hogy a medencékből figyeljük a minket körülvevő sziklákat és hullámokat.

Dávid Rebeka

Eleged van a napi robotból? Menekülj el egy szigetre!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>