Ma van a lelki egészség világnapja – Olvasgass a témában írt cikkeinkből!

Ma van a lelki egészség világnapja

Szerencsére már van dedikált napja, de sajnos még mindig nem foglalkozunk vele eleget: ma van a lelki egészség világnapja. Magazinunkban számos alkalommal írtunk már a lelki egészség megóvásáról és az éntudatosság fejlesztéséről. Merülj el te is kicsit a témában, olvasgass cikkgyűjteményünkből!

Miért fontos a lelki egészség?

A legtöbb szakember is egyetért már abban, hogy a lelki egészség épp olyan fontos, mint a testi. A mindennapokkal járó stressz, a rohanás és a ránk nehezedő nyomás ugyanis éppúgy testi tünetekben jelentkezik, sőt, hosszabb távon komoly betegségekhez is vezethet.

Ha például gyakran tapasztalsz fejfájást, gyomorpanaszokat, szédülést, koncentrációs- vagy alvásproblémákat, lehet, hogy épp ezek állnak a háttérben. Korábbi cikkünkben részletesen is bemutattuk, hogy hogyan mutatkozik meg a lelki fáradtság, és miként tehetsz ellene:

Megmutatkozik a lelki fáradtság, ha mindig erősnek kell tűnnöd

A lelki egészség világnapja felhívja rá a figyelmet, hogy többet kell foglalkoznunk magunkkal

Lelki egészséged nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól tudj teljesíteni a mindennapokban, meg tudj birkózni a stresszel és kézben tudd tartani a családi és munkahelyi szituációkat. Itt az ideje tehát, hogy többet foglalkozz magaddal!

Megteheted ezt úgy, hogy gyakorlod a tudatos jelenlétet, ami segít lelassítanod a világot. A megszokott rohanás miatt kezdetben kifejezetten nehéz lehet kicsit megállni, de érdemes kipróbálnod a mindfulness gyakorlatokat.

Érdemes kicsit megismerkedned a pozitív pszichológiával is. Ez a pszichológia egy újabb területe, ami nem csak azzal foglalkozik, hogy a problémákat hogyan győzheted le, hanem azzal, hogy hogyan érheted el a boldogságot. Itt ráadásul nem is kell óriási dolgokra gondolnod, a boldogság sokkal inkább önmagadban keresendő, mint külső tényezőkben. Korábbi cikkünkből megtudhatod, miként tehetsz a teljesebb, elégedettebb életért a mindennapoban:

A pozitív pszichológia segít, hogy teljes, boldog életed legyen

Ne feledkezz meg az énidődről sem!

Tipikus probléma az is, hogy a rengeteg teendő között nem jut időd saját magadra. Nem is gondolnád pedig, hogy milyen fontos az az akár csak néhány perc, amit befelé figyelve, önmagaddal törődve töltesz! Az énidő segítségével visszatöltődhetsz, hogy újra legyen energiád a mindennapos kihívásokra.

Próbálj meg te is kialakítani egy self-care rutint, amit a hétköznapokban is be tudsz tartani. Kezdésnek olvasd el korábbi cikkünket, amiből megtudod, hogy egyáltalán mi minden lehet a self-care része:

Szakíts magadra időt! – Így lehet a self-care a mindennapjaid része

Kiemelt kép forrása:
People photo created by jcomp – www.freepik.com