Ma is rengeteg örömmel jár anyának lenni

Hálás feladat anyának lenni

50 évesen legtöbbünknek már felnőtt gyermeke van, ez azonban mit sem von le az anyák napja szépségéből, sőt. Az anyaságról sokan csak a gyerekek nevelése kapcsán beszélnek, pedig a jelentősége, a szerepem később sem csökken. Anyának lenni ilyenkor már egészen más dolgok miatt szép.

Felnőtt gyerekemre nézve egyre inkább látom milyen csodás anyának lenni

Mindig azt reméltem, hogy jól tudom nevelni majd a gyermekem, most pedig látom az eredményét. Tudom, hogy már minden rendben lesz, mindazok a dolgok, amikért éveken át aggódtam, jó irányt vettek.

Minden döntésében látom magam, és büszke lehetek arra, aki a belőle lett. Csodálatos érzés látni a felnőtt, független, érett embert, aki valahol az én érdemem. Boldogsággal tölt, hogy már saját életet élnek, saját családot alapítanak. Tudom, hogy mindazon értékeket viszik tovább, amikre neveltem őket.

Ma még nagyobb örömet okoz, ha hozzám fordulnak tanácsért, mert tudom, hogy már nem csak azért teszik, mert én vagyunk az édesanyjuk, hanem azért, mert bíznak a szavamban. Ez a fajta kötelék idővel csak még szorosabb lett, ahogyan ők, úgy idővel a köztünk lévő kapcsolat is “felnőtt”.

Az évek során pedig épp annyit tanultam tőlük, mint amennyit ők tőlem. Ezért pedig nap mint nap hálás lehetek. Az anyák napja így már egészen mást jelent, mint 20 évvel korábban. Anyának lenni most már sokkal inkább büszkeség és elégedettség, mint korábban bármikor.

Ugyanakkor egyre inkább értékelem saját édesanyámat is

Ahogy saját gyerekeimet neveltem, rengetegszer jutott eszembe, hogy mennyire hálás lehetek a saját szüleimnek türelmükért, szeretetükért. Megértettem, hogy mennyire nehéz szülőnek lenni, ám ők mindent megtettek, ami tőlük telt.

Hogy mi mindent köszönhetek saját édesanyámnak?

  • hogy megtanultam tőle, mit jelent anyának lenni
  • hogy példával szolgált, hogyan legyek odaadó anyja saját gyerekeimnek
  • hogy támogatott engem az anyaság útján
  • hogy mindig volt egy jó tanácsa, ha szükségem volt rá (sokszor akkor is, ha nem is kértem)
  • hogy a legjobb nagymamája gyermekemnek

Az anyák és az ő hibáik: az anyai szerep változása – Olvasói levél

Az eredeti cikk forrása: Elitedaily, Medium