Lopj el egy újévi szokást, hátha éppen az hoz majd szerencsét!

Az újévi szokások a fényes jövőhöz kapcsolódnak
Az újévi szokások a fényes jövőhöz kapcsolódnak

Az év első napján igyekszünk bebiztosítani magunkat az egész évre. Az újévi szokások így mind a bőség és a jó szerencse megteremtésére szolgálnak. Mi például szentül hisszük, hogy a malac vacsora és a lencse segítségünkre lesz a meggazdagodásban. Na de mi a helyzet más népeknél?

Hol, milyen újévi szokások terjedtek el? Miben különböznek az újévi babonák Dél-Amerikában vagy Ázsiában? Íme, a legérdekesebb újévi szokások a világ legkülönbözőbb pontjairól.

Dánia

Dánia a fura újévi szokások kincsesbányája. A bizarr hagyományok szilveszter estéjén kezdődnek. Ilyenkor ugyanis otthon összegyűjtik a nem használt tányérokat, és a családtagok, barátok ajtajához vágják.

Ecuador

A dél-amerikai országban is érdekes újévi szokások terjedtek el. Éjfélkor papírral kitömött óriás madárijesztőket és az elmúlt évben készült fényképeket égetnek el. Mindezt a jó szerencse reményében teszik.

Spanyolország

A spanyoloknál az újévi szokások legfontosabb eszköze a szőlő. Ugyanis ha sikerül tizenkét szőlőszemet betuszkolnod a szádba (minden hónapra egyet), egész évben elkerül a balszerencse.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken az újévi szokások mind a kör körül forognak. A forma ugyanis a filippin kultúrában a jólétet szimbolizálja. Az év első napján tehát csakis kör alakú dolgokkal veszik körbe magukat, legyen az étel vagy ruha. A szilveszteri vacsorán tizenkét féle kör alakú gyümölcsöt szolgálnak fel a dinnyétől a narancson át a szőlőig, amiket legszívesebben pöttyös ruhákban fogyasztanak el.

Dél-Amerika

Több dél-amerikai országban találhatók meg ugyanazok az újévi szokások. Az egyik ilyen közös pont a színes fehérneműk hagyománya. Az alsóruha színe, tudni illik, meghatározza a sorsunkat az eljövendő esztendőre. A piros fehérnemű szerelmet, az arany gazdagságot, míg a fehér békét biztosít viselőjének.

Japán

Japánban – a buddhista újévi szokásoknak megfelelően – száznyolcszor kongatják meg a harangokat a tisztaság eléréséért. Ezen kívül még mosolyogni sem szabad elfelejteni éjfélkor, különben nem lesz szerencsénk a következő évben.

Peru

Takanakuyban, egy kis perui faluban egészen szokatlan módon öntenek tiszta vizet a pohárba év végén. A falu lakosai szó szerint leharcolják a nézeteltéréseiket. Kibeszélés helyett néhány öklössel rendezik el a konfliktust, hogy ne vigyék magukkal sérelmeiket az új évre.

Bolívia

Az újévi szokások itt is a bőség körül forognak. És hogy ki a szerencsés, akinek megadatik a gazdagság? Hát az, aki azt a szeletet kapja, amiben a tortába sütött érme is lapul.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Miért buknak meg az újévi fogadalmak?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>