Lisszabon, a pastel hazája egy hosszú hétvége alatt is lenyűgöz

Lisszabon jellegzetes villamosai
Lisszabon jellegzetes villamosai

Lisszabon vonzereje évről évre egyre több turistát csábít magához. Kontinensünk legnyugatibb fővárosa azonban nagyon is megérdemli a népszerűséget. A hét dombra épült város hihetetlen hangulatot áraszt egész évben. Köszönhető ez a szűk, macskaköves utcácskáknak, a csempe díszítésnek, és nem utolsó sorban, a szinte örökös napsütésnek.

A portugál főváros ellenállhatatlan bája

Bár Lisszabon bőven tartogat látnivalókat, itt nem a fő nevezetességek kipipálása a cél. Ha valóban érezni akarod a város lüktetését és esszenciáját, válassz programot listánkból!

Pastelaria

A pastelaria egy egészen érdekes képződmény. Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy kávézó, étterem, cukrászda és pékség összeolvadását. Ennél fogva tökéletes választás a reggeli cafezinho (portugál presszó kávé) elszürcsöléséhez. Ugyanakkor hétköznapokon olcsó ebédmenüt is kínálnak, hagyományos portugál fogásokkal. Ha csak egy kicsit kijjebb sétálunk Lisszabon központjából, máris rengeteg, helyiekkel megtömött pastelariába ütközhetünk.

Pasteis de Belém
Pasteis de Belém

Pastel de Belém

Belém, Lisszabon egyik legnevezetesebb körzete sok mindenről híres. Innen indult útjára Kolumbusz Kristóf felfedezni Amerikát, és itt található a Királyi Palota, valamint a Jeromos kolostor is. A kígyózó sor azonban mégsem ezek előtt áll. Az ok, amiért a legtöbben idelátogatnak, nem más, mint egy apró sütemény, a Pastel de Belém. Amíg nem próbáltad, nem értheted a felhajtást, de ha egyszer megkóstolod, örökre rajongóvá válsz.

Napozás a Tejo partján

Lisszabon folyója, a Tejo, Belémtől nem messze torkollik az Atlanti óceánba. Egy kis vízparti napozáshoz azonban nyugodtan maradhatunk a központban is. A folyó partján ugyanis találhatunk erre alkalmas napozóágyakat és füves területet is. Az élményt fokozza az utcazenészek állandó jelenléte és a különleges kilátás. Innen ugyanis nem csak a Tejón hullámzó vitorlásokban gyönyörködhetünk, de az Április 25. Híd és a túlparton magasló Krisztus király szobor is jól látható.

Kilátás az éjszakai Lisszabon egyik látványosságára - az Április 25. Híd és a Krisztus király szobor
Kilátás az éjszakai Lisszabon egyik látványosságára – az Április 25. Híd és a Krisztus király szobor

Naplemente egy miradouroról

A luzofónok (a portugál nyelv és kultúra követői) – mondhatni – nyugtában dicsérik a napot, nem is akárhogyan. Lisszabon dombocskáin rengeteg miradourót találhatunk, amik tulajdonképpen kilátópontok. A helyiek ezekre ülnek ki naplementekor, és búcsúztatják el a lenyugvó Napot.

Egy ital Bairro Altoban

Lisszabon nyüzsgő éjszakai életének a Bairro Alto ad otthont. A kerület labirintusszerű kis utcáin számtalan kocsma és szórakozóhely található. Ha szerencsések vagyunk, egy hamisíthatatlan fado estbe is beleszaladhatunk. És mi a fado, ha nem az igazi portugál életérzés megzenésítője?

Dávid Rebeka

Utazni jó, avagy emlékeim egy Föld körüli utazásról

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>