Leveshez bor? Bármikor!

Bor, leves, romantika
Bor, leves, romantika

Hidegebb napokon szívesen szürcsölünk el egy nagy tál forró levest vacsorára. Ugyanakkor a vacsorához egy pohárka bor is dukál. De hogyan hozzuk összhangba a kettőt? Ehhez adunk most segítséget! 

Mire figyeljünk oda?

A leves és a bor párosításában a legnagyobb kihívás, hogy a különböző paramétereknek egyszerre feleljünk meg. Tehát figyelembe kell vennünk az ízvilágot, ugyanakkor az állagot és a sűrűséget is. Ezután el kell döntenünk, hogy adott esetben a hasonló a hasonlóval, vagy az ellentétek alkotnak-e jobb párost.

Hol lehet elrontani?

A leves alapja a legfontosabb kiinduló pont. Egy halbázisú leveshez például nehéz olyan vörösbort találni, amitől nem lesz a végeredmény durva, fémes ízű. Valamint a halban olyan fehérjék és vegyületek találhatók, amelyek rosszul reagálnak a vörösborban lévő csersavra. Tehát ha biztosra akarsz menni, a halászléhez válassz inkább fehérbort!

Mondunk néhány példát!

Zöldségleves

A zöldségleves mellé kitűnő választás a rozé. Egy gyümölcsös, föld tónusú, kissé savas bor remekül kiemeli a leves földes ízeit.

Répakrém-leves

Ki ne lenne oda a fűszeres répakrém-leves selymességéért és gazdag ízeiért? A német rizling pedig csak tovább fokozza az élményt. A bor édessége, gyümölcsös íze és savassága tökéletesen lazítja fel a leves sűrű állagát.

Sütőtökleves

Ilyenkor végre mindenhol lehet kapni szép, érett sütőtököket. Amikből a mennyei, édeskés, fűszeres sütőtökleves készül. Ehhez a megfelelő bor pedig nem más, mint a kissé citrusos, füves jegyekkel gazdagított spanyol Verdejo.

Gulyásleves

Húsos, földes és több mint bőséges a jó gulyásleves. Kihívást jelent olyan bort találni, ami elég karakteres tud maradni mellette. A Nebbiolo viszont képes megküzdeni a feladattal, hiszen szintén földes, kissé gombás ízei remekül illenek a gulyáshoz. Ezen felül a magas csersav tartalma is hasznos a marhahús nehézségének enyhítésére.

Paradicsomleves

Néha a legegyszerűbb ételek kívánják meg a legfortélyosabb párosításokat. A paradicsomleves is azon fogások egyike, amik csak a megfelelő bor társaságában bontakoznak ki igazán. Ha szeretnénk klasszikus levesünkből gourmet finomságot varázsolni, elég, ha Pinot Noirral tálaljuk.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>