Létezik egészséges édesség?

Egészséges édesség
Egészséges édesség

Ha egészségesen szeretnél élni, de mégsem bírsz felhagyni a nassolással, segítünk megtalálni az arany középutat. Hiszed vagy sem, létezik egészséges édesség: van egy finom, öregedést lassító, laktózmentes, gluténmentes, és mindezek tetejébe egészséges csokoládépuding recept, amelyet Mary Black tanácsaival kiegészítve közlünk. 

A cukor öregít

Mind tisztában vagyunk azzal, hogy a sok cukor nem egészséges, mégis előszeretettel fogyasztjuk. Talán kevesebben tudjuk, hogy a cukor gyorsítja az öregedést és az azzal járó ráncosodást. Életünk második felvonását megkezdve legszívesebben megállítanánk az időt. A cél érdekében nincs más teendőd, mint leszokni a fánkról, a csokoládészeletről és a fagylaltról. Az édes ízt viszont nem kell száműznöd.

„Az étel legyen a gyógyszered, ne a gyógyszer az ételed!”

Hippokratész már időszámításunk előtt felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozás jelentőségére. Szánjunk annyi időt étrendünk tervezésére, mint amennyit különféle ránctalanító kozmetikumaink és anti-aging vitaminjaink kiválasztására szánnánk. Nem csak jobban nézünk majd ki, de élettelibbek is leszünk tőle.

A biológiai óra ketyeg

Az elmúlt pár évtizedben nagy előrehaladást mutattak az öregedéssel kapcsolatos kutatások. Tudósok rábukkantak biológiai óránkra, az úgynevezett telomerre. A telomer a DNS-szál végein található rövidke szakasz. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, ha egy cipőfűzőhöz hasonlítjuk. Sejtosztódás során ezek a részek újra és újra megrövidülnek egy kicsit. Igaz, természetes jelenségről beszélünk, de az egészségtelen életmód, így a túlzott cukorfogyasztás is könnyedén felgyorsíthatja a folyamatot.

A telomerek rövidülésével jelentkeznek az öregedés jelei , mint például az izomsorvadás, a memóriazavarok vagy a ráncosodás. Ennek tudatában már nem is kérdés, miért lenne hasznos odafigyelnünk étkezésünkre.

Az egészséges édesség netovábbja: a fiatalító csokoládépuding receptje

Hozzávalók:

250 ml mogyorótej (kókusztejjel vagy mandulatejjel helyettesíthető)

2 evőkanálnyi csokoládé ízű növényi fehérjepor

1 hideg banán kis darabokra törve

Elkészítés:

Magas falú edényben robotgéppel keverjük csomómentesre a hozzávalókat, és ezzel el is készültünk. Jó nassolást kívánunk!

Három egészséges édesség recept, amely énidőhöz különösen ajánlott

 

(M.F.)

A cikk forrása itt >>