Létezik egészséges édesség?

Egészséges édesség
Egészséges édesség

Ha egészségesen szeretnél élni, de mégsem bírsz felhagyni az édességevéssel, segítünk megtalálni az arany középutat. Van egy finom, öregedést lassító, laktózmentes, gluténmentes, és mindezek tetejébe egészséges csokoládépuding recept, amelyet Mary Black tanácsaival kiegészítve közlünk. 

A cukor öregít

Mind tisztában vagyunk azzal, hogy a sok cukor nem egészséges, mégis előszeretettel fogyasztjuk. Talán kevesebben tudjuk, hogy a cukor gyorsítja az öregedést és az azzal járó ráncosodást. Életünk második felvonását megkezdve legszívesebben megállítanánk az időt. A cél érdekében nincs más teendőd, mint leszokni a fánkról, a csokoládészeletről és a fagylaltról. Az édes ízt viszont nem kell száműznöd.

„Az étel legyen a gyógyszered, ne a gyógyszer az ételed!”

Hippokratész már időszámításunk előtt felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozás jelentőségére. Szánjunk annyi időt étrendünk tervezésére, mint amennyit különféle ránctalanító kozmetikumaink és anti-aging vitaminjaink kiválasztására szánnánk. Nem csak jobban nézünk majd ki, de élettelibbek is leszünk tőle.

A biológiai óra ketyeg

Az elmúlt pár évtizedben nagy előrehaladást mutattak az öregedéssel kapcsolatos kutatások. Tudósok rábukkantak biológiai óránkra, az úgynevezett telomerre. A telomer a DNS-szál végein található rövidke szakasz. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, ha egy cipőfűzőhöz hasonlítjuk. Sejtosztódás során ezek a részek újra és újra megrövidülnek egy kicsit. Igaz, természetes jelenségről beszélünk, de az egészségtelen életmód, így a túlzott cukorfogyasztás is könnyedén felgyorsíthatja a folyamatot.

A telomerek rövidülésével jelentkeznek az öregedés jelei , mint például az izomsorvadás, a memóriazavarok vagy a ráncosodás. Ennek tudatában már nem is kérdés, miért lenne hasznos odafigyelnünk étkezésünkre.

A fiatalító csokoládépuding receptje

Hozzávalók:

250 ml mogyorótej (kókusztejjel vagy mandulatejjel helyettesíthető)

2 evőkanálnyi csokoládé ízű növényi fehérjepor

1 hideg banán kis darabokra törve

Elkészítés:

Magas falú edényben robotgéppel keverjük csomómentesre a hozzávalókat, és ezzel el is készültünk. Jó nassolást kívánunk!

(M.F.)

A cikk forrása itt >>