Létezik barátság férfi és nő között?

Barátság férfi és nő között mást jelent a két nem számára
Barátság férfi és nő között mást jelent a két nem számára

Filmek, könyvek, cikkek ezreit ihleti meg ez a kérdés. A mindennapokban a két nem folyamatosan interakcióba kerül egymással: együtt dolgoznak, tanulnak, sportolnak. Ez mégsem jelenti feltétlenül azt, hogy le is fekszenek egymással. Vajon mennyi elnyomott szexuális feszültséggel jár egy ellentétes nemű barátság? Több kutatás is foglalkozik a kérdéssel, egynek az eredményéről írunk most. 

Az egyetemi barátság jellemzőit vizsgálták

A Wisconsin-Eau Claire egyetem tanulmánya szerint előfordulhat, hogy vannak ellentétes nemű emberek az életünkben, akikre barátokként tekintünk. A szerelem lehetősége azonban folyamatosan a nyomunkban jár, és csak arra vár, hogy rajtaüthessen az egyik félen.

A kutatásban nyolcvannyolc egyetemi barátságot vizsgáltak meg. A résztvevőket megkérték, hogy a vizsgálat után se beszéljék meg egymással a válaszaikat. A bizalmas információkat a névtelenség tükrében elemezték ki. A kérdések egymás iránt érzett vonzalomról, fellángolásról szóltak.

Az eredmények megdöbbentőek

A vizsgálat óriási különbséget mutatott ki a két nem között. A férfiak sokkal inkább vonzódtak női nemű barátaikhoz, mint fordítva. Érdekes módon a férfiak nagy része úgy gondolta, lelki társa biztosan többet érez barátságnál. De tévhiteknek minősültek képzelgéseik. A nőknél nem mutatkoztak meg jelentős százalékban hasonló téveszmék, sőt, ők mit sem sejtettek barátaik meglátásairól.

A férfiak ugyanúgy vonzódtak a foglalt barátnőhöz

A kutatás másik érdekes aspektusa a kapcsolatban lévő barátokra vonatkozott. A férfiakat nem igazán érdekelte, hogy barátjuk foglalt-e vagy sem, vonzalmat ugyanúgy éreztek és ugyanúgy voltak romantikus fantáziáik. A nők azonban tiszteletben tartották barátjuk kapcsolatát, és egyáltalán nem gondoltak magukra úgy, mint potenciális kapcsolatromboló harmadikra.

A férfiaknak nehezebb

A kutatás egyértelműen megválaszolta a kérdést. Ha mind úgy gondolkoznánk, ahogyan a nők, akkor azt mondhatnánk: igen, létezik ellentétes nemű barátság. Ha viszont a férfiak szemével nézzük a kérdést, aligha. Kétség nem fér hozzá, nem kevés bonyodalmat szülnek az eltérő álláspontok.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>