Lehetséges az aranyér kezelése házilag?

aranyér kezelése házilag

Az aranyér betegség egy roppant kellemetlen probléma, az aranyér tünetei nagyban rontják a komfortérzetet és megnehezítik a mindennapokat. Minél előbb jobb megszabadulni a tünetektől, hogy visszanyerhessük a megszokott komfortérzetet. Az aranyér kezelése házilag is megkezdhető, de ha nem vezet eredményre rövid időn belül, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

Honnan lehet tudni, hogy aranyér okozza a panaszokat?

Az aranyérnek két típusa van, külső és belső. A belső, a végbél belső felében található, és nagyon fontos szerepe van a végbél zárásában. Amennyiben kitágul, sérülékennyé válik, és kitüremkedhet a végbélből. A kezdeti állapotban lévő belső aranyér egyáltalán nem fájdalmas, jelenlétét csak a véres széklet jelzi, mely nagyon ijesztő, de nem kell rögtön kétségbe esni. A későbbi stádiumokban időnként, vagy állandóan előesett állapotában kilóg a végbélből. Jelentkezhet diszkomfort, vérzés, viszketés, váladékozás, akár véres széklet is.

A külső aranyér a végbélnyílás szélén található, és esetenként azonnal fájdalmas, feszítő, szúró, kellemetlen tünetekkel jelentkezik. A fájdalom néhány napon belül csökken, de kézzel könnyen kitapintható, érzékeny, kemény duzzanat, mely időnként, ha sérül vérezhet, váladékozhat. Nagyon fontos, hogy nem szabad megpróbálni kézzel visszatenni, mert az csak belső aranyér esetén alkalmazható eljárás. Külső aranyér esetében ez csak felesleges fájdalmat okoz.

Mit lehet tenni aranyér esetén?

A legbiztonságosabb megoldás az aranyér tüneteinek jelentkezésekor egy proktológus szakorvos felkeresése. Az aranyér-szerű tünetek más betegségek tünetei is lehetnek, melyek kezelés nélkül sokkal súlyosabb problémákat okozhatnak az aranyérnél. Ha rövid időn belül nem enyhülnek, vagy súlyosbodnak a tünetek, a házilagos kezelés helyett fel kell keresni egy szakorvost. A pontos diagnózist és a kezelési módot csak egy alapos vizsgálat után lehet megállapítani, és teljes biztonsággal alkalmazni.

Diéta, testmozgás

Az aranyér kezelésében nagy szerepet játszik a helyes táplálkozás kialakítása, és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás. Kerülni kell a zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételeket, valamint a finomított szénhidrát fogyasztását mérsékelni kell. A feldolgozott élelmiszerek helyett több rostot kell fogyasztani, és biztosítani a szükséges napi folyadékbevitelt. A diétát napi legalább 30 perc aktív mozgással kell megtámogatni, melyek hatására az emésztés javul, a széklet állaga megfelelő lesz, valamint a székelés rendszeressé válik.

Vény nélkül kapható aranyér kenőcsök, kúpok, készítmények

A tünetek enyhítésére kaphatóak különféle vény nélkül kapható készítmények. A legjobb aranyér kenőcs, kúp, vagy ülőfürdő alkalmazása lehet házilag. Ezen készítmények alkalmazása előtt mindig szükséges a végbél és környékének megtisztítása, valamint az alapos kézmosás. A végbél környékének higiéniájára fokozott figyelmet kell fordítani a tünetek jelentkezésekor is, rendszeresen vízzel kell megtisztítani a környékét. A jegelés is jó megoldás lehet, gyorsan hoz enyhülést a gyulladt területen.

Az aranyeres panaszok ugyan kellemetlenek, de egyáltalán nem kell szégyellni. Ha problémát okoz az aranyér, és nem múlik el a házilagos próbálkozások hatására, fel kell keresni egy orvost. Enyhülést és biztos kezelést csak egy szakorvos tud ígérni, megfelelően alapos kivizsgálást követően.