Lehet, hogy a Roma kapja idén a legtöbb Oscar-díjat?

Alfonso Cuarón: Roma
Alfonso Cuarón: Roma

Colonia Roma, a mexikóvárosi kerület, ami az elmúlt közel 50 évben szinte semmit nem változott. A mai napig középosztálybeli családok lakják ugyanazokat a házakat, szolgálólányaikkal együtt. Alfonso Cuarón rendező ide repít vissza minket a hetvenes évek elejére, hogy bemutassa a hétköznapi emberek mindennapjait, tragédiáit és örömeit. A Roma egy nem mindennapi alkotás, mely az átlagos életet tölti meg mély intimitással és kimagasló monumentalitással.

Alfonso Cuarón rendező olyan filmeket tudhat maga mögött, mint a Gravitáció, a Biutiful és a Párizs, szeretlek!. A Roma azonban még ezek közül is kiemelkedő mestermű, a 2018-as év leginkább ámulatba ejtő képi világával.

Alfonso Cuaron
Alfonso Cuarón

Igazán ott vagyunk a hétköznapokban

A film Cuarón gyerekkorába enged betekintést, a Colonia Roma hétköznapjaiba. Külső szemlélői vagyunk eme bensőséges történetnek, melynek színeit már kifakította az idő. Érzelmi intenzitása azonban a mai napig erős hatással van ránk. Cuarón a rendezés mellett a forgatókönyv írását, az operatőri munkát és a vágás egy részét is magára vállalta, hogy emlékeit a lehető legpontosabban adhassa vissza. A legnagyobb hitelesség eléréséért a színészek a teljes forgatókönyvet sem ismerték. Hogy mi történik a karakterükkel, mindig csak az adott forgatási napon derült ki számukra. Így a színészgárda épp oly meglepett volt az események alakulásától, mint maguk a karakterek.

Roma
Roma

Kölcsönös egymásra utaltságban élnek

A Roma Cleo, a szolgálólány és az őt alkalmazó család történetét meséli el. Cleo munkája a családnál és magánélete sorsszerűen folyik egybe. A lány teherbe esik, amitől még inkább rá van utalva a család jóindulatára, elfogadására. Miközben maga a család lassan széthullik, az édesapa elhagyja őket. A gyerekeknek és az anyának szüksége van Cleora, miközben neki is szüksége van rájuk. Így formálnak együtt egy új egységet, lépnek túl a nehézségeken.

A film főszereplői túlnyomóan nők. Cleo és főnöke, Sofía mindketten megküzdenek az elhagyatottsággal, és megtanulnak férfiak nélkül is talpon maradni. Erős és elszánt karakterek, akik felülemelkednek a természeti katasztrófákon és a történelem viharain is.

Tíz kategóriában versenyez az Oscarért

A Roma egy egyedülálló alkotás, ami nem véletlenül kapott számtalan díjat a bemutatása óta. A velencei filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán-díjat, majd a legjobb rendezőnek és legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat is.

ROMA | Official Trailer [HD] | Netflix

A story that chronicles a tumultuous year in the life of a middle-class family in Mexico City in the early 1970s. Exclusive Limited Theatrical Engagements on 11/21 and on Netflix 12/14.

A Roma tíz kategóriában versenyez az Oscar-díjért, többek közt a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női fő- és mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb látványtervezés díjért. A Roma megtekinthető a Netflix online streaming oldal kínálatában.

Dávid Rebeka                                                              Képek forrása: pinterest, wikipedia

Idén vajon megkapja Glenn Close az arany szobrocskát?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>